6 tips voor een ontspannen reis - TravelGloss

6 tips voor een ontspannen reis

‘Vrijetijdsziekte’ geeft goede vriend Google mij als antwoord op de vraag: ‘Waarom krijg ik hoofdpijn aan het begin van mijn vakantie?’ Ik blijk niet de enige te zijn die daar last van heeft. Drie procent van de Nederlanders heeft, voorafgaande aan de vakantie, hoofdpijn, spierpijn en griepachtige klachten. Daarom geef ik je 6 tips voor een ontspannen reis.

6 tips voor een ontspannen reis

Herkenbaar? Ik tel de maanden, weken, dagen af voordat ik op vakantie ga. Als het moment eindelijk daar is, denk ik echter alleen nog maar aan de rode uitroeptekens in mijn mailbox, in plaats van aan witte stranden. Loslaten is niet mijn sterkste kant. Helemaal niet als het over werk gaat. Eenmaal ingecheckt op Schiphol vraag ik mij, boven een veel te dure latte, dan ook af of ik dat laatste rooster toch niet nog even had moeten bijstellen. En is de overdracht richting mijn collega’s wel duidelijk? 

Loslaten en ontspannen. Bij voorkeur voordat ik op de terugvlucht richting huis stap. Ik ga bij mijzelf na hoe ik dit kan veranderen. Het moet echt anders. Vriend Google is het hier mee eens en helpt mij op weg.
Ik kom tot de volgende tips:

1. Ga iets doen

Zorg ervoor dat je aan het begin van je vakantie je stress kwijt raakt. Wanneer je vanuit een druk leven direct overstapt op de vakantiestand dan komt dit het loslaten niet ten goede. Heerlijk die cocktail, maar als jij op het strand ligt te malen over je werk dan smaakt die Mojito toch een stuk minder lekker. Zorg er dus voor dat je aan het begin van je vakantie iets te doen hebt. Sport, een wandeling door de omgeving, of een andere activiteit die je helpt ontspannen. 

2. Ga offline

Vorig jaar reisde mijn lief en ik door Schotland. We reden uren achter elkaar door de prachtige natuur, in the middle of nowhere, zonder iemand tegen te komen. Tijdens ons verblijf in de Schotse Hooglanden hadden we een aantal dagen geen internet en telefoonbereik. Social media? Tot mijn verbazing heb ik dat niet eens gemist. Offline zijn geeft veel rust. Heerlijk.  

3. Boek lezen in de zon

Tijdens diezelfde reis naar Schotland, nam ik mijn studieboek mee als leesvoer. ‘Medische Terminologie,’ oftewel het betere stampwerk. Ontspannend is leerstof over de werking van het maag-darmkanaal niet, dus dit was één van mijn mindere ideeën. In het zonnetje met een boek van je favoriete schrijver of een tijdschrift is een stuk relaxter. 

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg voor een goede voorbereiding. Waar gaat de reis naartoe en wat wil je daar gaan doen? Ruim je huis op. Een opgeruimd huis geeft zowel bij vertrek als wanneer je weer thuis komt een rustig gevoel.

Begin op tijd met het inpakken van je koffer. Ondanks dat ik ruim de helft van wat ik meesleep op vakantie niet gebruik of aantrek, gaat daar een heel selectieproces aan vooraf. Daarnaast heb ik een grote kast, die alleen open gaat wanneer ik boeken uitzoek voor op reis. Vaak moet ik dan toch op het allerlaatste moment mijn koffer inpakken. Een goede voorbereiding maakt je reis nog leuker.  

5. Zet je gedachten op papier

Neem een notitieblok mee. Notitieblokjes kan je niet genoeg hebben. Ik heb deze dan ook standaard in mijn tas zitten. Handig om opkomende gedachten en ideeën op te schrijven, waarmee je meer rust in je hoofd creëert.

Daarnaast zijn notitieblokjes onmisbaar wanneer je een (reis)blog bijhoudt. Op reis schrijf ik dagelijks een stukje over mijn belevingen en bevindingen. Leuke ontmoetingen, hotspots en adresjes worden genoteerd. Eenmaal thuis maak ik hier een reisverhaal van voor op mijn website

6. In het hier en nu

Geniet van het nu. Deze simpele maar o zo belangrijke tip kreeg ik ooit van een ex-collega en ik probeer hier dan ook bewust bij stil te staan als ik op reis ben. Er is zoveel te zien en te doen op deze aardkloot. Geniet van het moment. Voordat je het weet staar je weer naar de rode uitroeptekens in je mailbox in plaats van naar witte stranden.

Eenmaal ontspannen, is het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden na thuiskomst voor mij de volgende uitdaging.

Desiree Duijndam
Deze blogpost is met passie geschreven door DesireeLees op Seven Dees meer over Desiree’s passie voor reizen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.