vakantie-vietnam-highlights-reistips-TravelGloss 5

Vakantie Vietnam? Deze highlights wil je niet missen!

‘Gas geven en hard toeteren, wanneer je een kruising nadert,’ is de enige verkeersregel in Vietnam. Met een paar duizend scooters en brommers is dat ook omschakelen wanneer ik in Hanoi aankom. De jetlag is snel verdwenen wanneer ik mij onderdompel in deze bruisende stad. Het leven speelt zich voornamelijk buiten in de smalle straatjes af. Vanaf één van de vele rooftopbars overzie ik de drukte en bepaal ik wat we tijdens deze reis allemaal willen zien en doen. Lees hier alle reistips en higlights voor een vakantie Vietnam.

Literatuurtempel Văn Miếu

De oudste universiteit van Vietnam, ook wel de Literatuurtempel of Văn Miếu genoemd, is gebouwd om de Chinese filosoof Confucius te eren. De tempel bestaat uit tuinen, oude bomen en altaren. Op de binnenplaats is het door de regenval op deze dag nagenoeg uitgestorven. Tussen de regendruppels en het gefluit van de vogels door probeer ik de rust vast te leggen met mijn camera. Mijn reisgenote wordt aangesproken door een Vietnamees jongetje. Hij is negen jaar oud en wil graag meer Engelse woorden leren, zegt hij in vloeiend Engels. Mijn reisgenote vertelt hem een aantal nieuwe woordjes en haar enthousiaste leerling slaat deze razendsnel op. 

Ha Long Bay

Ha Long Bay

‘De baai van de dalende draak,’ oftewel Ha Long Bay is een van de mooiste natuurgebieden welke ik tot nu toe heb gezien. Vanaf het voordek van onze boot geniet ik van de schitterende baaien en de uit zee oprijzende krijtrotsen. Ontelbaar veel kleine eilandjes, bergen en de verschillende kleuren van het water bezorgen Ha Long Bay in 1994 een plaats op de UNESCO lijst van wereldnatuurgebieden. Onderweg bezoek ik grotten en s’ ochtends vroeg maak ik een klim om van het spectaculaire uitzicht over de baai te genieten.  

vakantie-vietnam-highlights-reistips-TravelGloss-rijstvelden

Langs de rijstvelden van Vietnam

Tijdens een van de fietstochten door de rijstvelden van Vietnam stop ik in een klein dorpje. Een oude vrouw blijft staan voor een praatje, wanneer ik haar complimenteer over haar kleurrijke kleding. Als ze lacht zie ik dat ze bijna geen tanden meer heeft. Ze is dan ook al 84 jaar zegt ze niet zonder trots.

Op haar laarzen (een groene en een blauwe) gaat ze dagelijks op zoek naar (zwerf) plastic. Daar krijgt ze namelijk geld voor. Ze wijst op de grote, rieten mand op haar rug. Op de lokale markt worden fruit, vis en vlees verhandeld.

Mijn UNESCO hart gaat sneller kloppen wanneer we de Phong Nha grotten bezoeken. De verwondering is groot wanneer blijkt dat in dit grottenstelsel nog niet alle grotten zijn ontdekt. Door de lichtval blijkt het lastig om foto’s te maken, maar dit beeld blijft op mijn netvlies staan. Deze grotten die ooit door de Vietcong werden gebruikt als wapendepot zijn een bijzondere creatie van Moeder Natuur. 

Vissersdorp Hoi An in Vietnam

Het betreden van het voormalige vissersdorp Hoi An is volledig op eigen risico. De kans is groot dat je na een bezoek aan dit 17e-eeuwse stadje verliefd bent op de kleurrijke, smalle straatjes met de oude koopmanshuizen en winkels waar ze van alles en nog wat verkopen. De sfeervolle lampionnen verlichten de straten wanneer het langzaamaan donker wordt.

vakantie-vietnam-highlights-reistips-TravelGloss-rijstvelden

Bij een typisch Vietnamees restaurant eet ik scampi’s met rijst, ongegeneerd mensen kijkend. Ook daar is Hoi An zeer geschikt voor. De volgende dag word ik zelf uitgebreid bekeken tijdens een bezoek aan de Verboden Stad. Zittend op mijn knieën probeer ik een van de kleurrijke paleizen uit de Nguyen dynastie in zijn geheel op de foto te krijgen. Wanneer ik omdraai kijk ik recht in de fotocamera’s van een groepje lachende Chinezen. Rood haar en (spier)witte benen blijken een schoonheidsideaal. Geheel in stijl met deze keizerrijke omgeving ga ik dan ook braaf, een keer of vijftien, op de foto. 

Van de Cu Chi tunnels tot tempelcomplex My Son

De Lamenda Lounge in Ho Chi Minh City is een café op de hoek van een verkeersplein, midden in de levendige stad. Genietend van mijn laatste lunch overdenk ik alles wat ik tijdens deze reis gezien en gedaan heb. De bijzondere mensen die ik heb ontmoet. Het indrukwekkende oorlogsverleden. Het 17e-eeuwse tempelcomplex van My Son, de hoofdstad van de Cham beschaving. De Cu Chi tunnels en het bezoek aan de Mekong Delta. Maar vooral de prachtige natuur, de kleurrijke bevolking en de Vietnamese keuken. Ik geloof niet in sprookjes, maar Vietnam is betoverend mooi. Een sprookje dat is uitgekomen.  

Desiree Duijndam
Deze blogpost is met passie geschreven door DesireeLees op Seven Dees meer over Desiree’s passie voor reizen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.