5 tips om duurzamer te reizen - TravelGloss.eu

5 tips om duurzamer te reizen

Duurzaamheid is een hot topic. Naast dat het belangrijk is om onze aarde te beschermen, moeten we ons realiseren dat onze reisacties invloed hebben. In deze blog geef ik daarom 5 tips om duurzaam reizen te omarmen. Omdat het niet moeilijk hoeft te zijn en je reizen niet op hoeft te geven!

Duurzaam reizen? Neem vaker de trein!

Dit is eigenlijk een inkoppertje of niet? Het scheelt aanzienlijk om naar jouw bestemming te komen met elektrische trein. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

  • Probeer als je met de trein gaat in de daluren te reizen in plaats van in de spits
  • Elektrisch vervoer is altijd beter voor het milieu en daardoor is met de bus reizen niet altijd perse beter
  • Reizen met een auto op Benzine of Diesel is erg milieu vervuilend als je in je eentje reist
  • Lopen, fietsen en met de (elektrische) trein zijn het minst milieu vervuilend
  • Reis je met twee of meer personen, dan is met de auto gaan een prima optie – zelfs nog beter dan de bus nemen!
  • Lees deze pagina van MilieuCentraal als je meer wil weten

Al gedacht aan een wandel- of fietsvakantie?

Het ligt misschien niet bij iedereen voor de hand, maar een wandel- of fietsvakantie kan heel tof zijn. Ik ken meerdere mensen die een uitgestippelde wandeltocht hebben gemaakt naar Santiago de Compostela. En toen ik zelf jonger was heb ik een fietsvakantie gedaan in Nederland. Daarnaast ben je gelijk heel fit bezig ook.

Overnacht op een duurzame locatie

Steeds meer vakantiewoningen zijn bezig met duurzaamheid. Zo ontdekte ik laatst een Bed & Breakfast die alleen plantaardig eten serveert. Ook zijn er mogelijkheden om in een tiny house of natuurhuisje te overnachten. En ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is slapen in een Zwier (een soort tent in de natuur) misschien wat voor jou.

Ga voor innerlijke duurzaamheid

Op andere plekken zijn ze weer op een andere manier bezig met duurzaamheid. Zoals jouw innerlijke duurzaamheid. Denk aan een vakantie waar je de ochtend opstaat met yogales of waarbij je aan de slag gaat met een coach. Ook dit kan zorgen voor ontspanning en minder stress. Waardoor je compleet oplaadt tijdens je vakantie in plaats van dat je van hot naar her aan het hollen bent.

Nuttig lokale producten

De afstand die eten en drinken soms af moet leggen om bij jou op het bord of in jouw glas te belanden is vaak groot. Wist je bijvoorbeeld dat sommige bedrijven producten inkopen in het buitenland, drukwerk laten drukken in Nederland en dan het drukwerk en de producten versturen naar een ander land om ze te laten verpakken, om ze daarna weer terug te laten sturen naar Nederland? Best bizar toch!

Probeer daarom te kiezen voor lokale en pure producten als je op vakantie gaat (ook in eigen land). Producten die zo min mogelijk bewerkt zijn met gifstoffen (biologisch en ecologisch dus) en het liefst ook niet verpakt zijn. Insecten kunnen niet goed tegen pesticiden en plastic kan moeilijk worden gerecycled.

Heb jij nog tips om duurzamer te reizen? Laat het hieronder weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.