Park-Sonsbeek-Arnhem-Molenplaats-TravelGloss

Park Sonsbeek: ontdek de groene oase in Arnhem!

Arnhem telt maar liefst 13 parken en werd in 2009 benoemd tot de ‘Groenste Stad van Europa’. Het is dan ook niet zo gek dat dit de plek is om even tot rust te komen in alle hectiek van de dag. Ik bezocht Park Sonsbeek en vond dit een van de mooiste parken van Nederland. Waarom en wat je er kunt beleven? Lees snel verder!

Lees ook: Is Arnhem de leukste stad van Nederland?

Oase van rust

Ik ben zo’n persoon die je midden in de nacht wakker maakt voor een verassingstripje. Ook al ging het deze keer toch net even anders. Midden op de dag voelde ik opeens de hoge nood om een paar daagjes weg te boeken. Niet heel gek. Ik moest bijna mijn scriptie inleveren en had een roerige tijd achter de rug. Een paar dagen weg zijn van huis is dan echt even wat ik nodig had.

Toevallig kwam ik een online reisdeal tegen die mij aansprak en ik besloot dichtbij Arnhem een hotel te boeken. Eenmaal de nacht doorgekomen besloot ik de navigatie aan te zetten en te onderzoeken wat er allemaal op een redelijke afstand te vinden was. Ook de hond was mee dus besloot ik een park te zoeken waar we samen de middag door konden brengen.

Park-Sonsbeek-Arnhem-TravelGloss
Park Sonsbeek met de hond.

Park Sonsbeek

In het lijstje op Google Maps vond ik Park Sonsbeek. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de hond mocht mee. Met een glimlach startte ik de navigatie en reed ik richting het park.

Eenmaal aangekomen ontdekte ik dat het een heel groot park is. Ongetwijfeld een van de mooiste parken die ik in Nederland ben tegengekomen.

Mijn wandeltocht begint bij Molenplaats (Zijpendaalsweg 24a). Ik heb hier namelijk dichtbij aan de straat geparkeerd. De Molenschuur, wat hier onderdeel vanuit maakt, is helaas dicht op maandag. Normaliter kun je hier iets eten en drinken.

Ik vervolg mijn weg langs De Witte Watermolen. Hier worden biologische, authentieke meel- en bakproducten geproduceerd en dat al sinds de 15e eeuw. Even waan ik mij terug in de tijd en snuif ik de denkbeeldige geur op van versgebakken brood.

Park-Sonsbeek-Arnhem-Molenplaats-TravelGloss
Ook spotte ik dit prachtige huis.

Bezienswaardigheden

Na een uitgebreide wandeling van 5 km door het heuvelachtige landschap heb ik een lijstje gemaakt met vijf bezienswaardigheden – naast de Molenplaats – waar je echt even een pitstop moet maken. Hier komen ze.

Park-Sonsbeek-Arnhem-TravelGloss
Er zijn in het park overigens ook verschillende fonteinen te zien.

1. Vlindertuin

In deze kleurrijke tuin kom je als vlinderliefhebber veel vlindervriendelijke planten, struiken en bomen tegen. Het is dan ook geweldig dat je hier meer dan twintig soorten vlinders spot. Wil je de Vlindertuin aan de Parkweg bezoeken? Vraag dan van tevoren een rondleiding aan bij het IVN.

2. IJskelder

Een koelkast is nu de standaard in ieder huishouden, maar vroeger was dat wel anders! Wist je dat ze lang geleden ijskelders gebruikten om ijs in op te slaan om levensmiddelen goed te houden? In 2009 is de ijskelder van Sonbeek gerestaureerd en je kunt nu ook te weten komen hoe dat er van binnen uitziet.

Wanneer? Van juli t/m half september is deze iedere zondagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur geopend.

3. Belvedere

Ik beklom al eens de Eusebiustoren met een adembenemend uitzicht over Arnhem, maar in Park Sonsbeek is er ook iets waarmee je Arnhem van grote hoogte kunt ontdekken. Beklim de 140 treden van de 19e eeuwse uitkijktoren Belvedere en begeef je op 30 meter hoogte.

Wanneer? Beklim de toren elke laatste zondag van de maand en in de zomer elke zondag. De tijden zijn wisselend. Bekijk de actuele tijden hier.

4. Steile Tuin

Een highlight van het Park Sonsbeek is de Steile Tuin. De in 1999 aangelegde bloemrijke tuin zorgt dat je inspiratie weer gaat vloeien. Ontdek het landschap met kleurrijke borders, bijzondere kunstwerken en terrassen.

5. Stadsvilla Sonsbeek

Zodra ik de heuvel op loop word ik meteen verrast door een groot wit huis. Het indrukwekkende Stadvilla Sonsbeek werd in 1744 gebouwd, maar heeft nog altijd allure. Tegenwoordig kun je er voor verschillende doeleinden terecht. Heb je trek in lunch of diner? Dan is dit een van de fijnste plekken in het park om neer te strijken.

Nog meer?

Daarnaast worden er in het park diverse activiteiten georganiseerd. Denk aan wandelingen met gids en concerten. Bekijk de actuele agenda hier en plan een uitje.

Park-Sonsbeek-Arnhem-TravelGloss
Samen met mijn vriend neergestreken bij een van de horecagelegenheden.

Bereikbaarheid

Heb ik je overtuigd om een bezoek te brengen aan dit prachtige park? Dan wil je vast weten hoe je er kunt komen. Met de auto kun je het beste even kijken wat de mogelijkheden zijn om te parkeren. Ik had geluk en kon makkelijk een parkeerplek vinden, maar dat is niet altijd zo.

Het makkelijkste is om met de bus of trein te komen. Stap je bij Arnhem CS uit dan is het ongeveer 5 minuten lopen naar Park Sonsbeek. Neem dan de uitgang ‘Sonsbeekzijde’. Loop dan langs het spoor de Amsterdamseweg af en richting Zypsepoort en daar linksaf.

Liever met de bus? Neem vanaf Arnhem CS (uitgang centrum) lijn 2 richting Hoogkamp of Schaarsbergen. Stap dan uit bij de eerste halte op de Zypendaalseweg. Ook kun je lijn 91 nemen richting Apeldoorn. Stap met deze lijn uit bij halte Sonsbeek op de Apeldoornseweg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.