Weekendje Mechelen reistips

Weekendje Mechelen? Bezoek deze prachtige Belgische stad!

Weet je nog mijn artikel over Brussel, waar ik vorig jaar een reisblogs over schreef? Toen de trein op de terugreis langs station Mechelen reed, wist ik al dat deze ontdekkingsreis richting Zuiderburen snel een vervolg zou krijgen. Vandaag is die dag! Mechelen, ik kom eraan. Ik neem je mee en laat je zien hoe je zo fijn mogelijk een weekendje in Mechelen kan besteden.

Lees ook: De bucketlist van Guillaume uit Brugge!

Winkelen in Mechelen

Belgische stedentrips zijn ideaal. Vanuit Utrecht sta je namelijk binnen twee uur in Mechelen. Vanaf het station is het een minuut of tien lopen naar het begin van de grootste winkelstraat (de Bruul) in Mechelen. Hier vind je voornamelijk de grotere winkelketens. belgie

De Onze-Lieve-Vrouwenstraat is een van de zijstraten van de Bruul. Deze hippe shoppingstraat staat bekend om haar vintage en tweedehands winkels, maar ook om de kleine winkeltjes waar ze allerlei originele hebbedingetjes verkopen. Ja, ik heb mijzelf in kunnen houden. Nee, makkelijk was dat niet tussen al het leuks.

Weekendje Mechelen reistips

Kerken en kathedralen

Mechelen telt zeven kerken en één kathedraal, verspreidt door het centrum. De bekendste kerken zijn de Sint Jansekerk, Onze Lieve Vrouw-over-de-Dijlekerk, Begijnhofkerk, Sint- Katelijnekerk, Sint Pieter-en-Paulkerk, en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk. Ieder van deze kerken heeft haar eigen specifieke kernmerken.

De Sint-Romboutskathedraal uit de dertiende eeuw is het symbool van Mechelen. Vanaf de Grote Markt kun je hier niet omheen. Vergeet ook een bezoek aan het Stadhuis op de Grote Markt niet. Dit gebouw bestaat uit drie delen, wat goed te zien is aan de verschillende bouwstijlen. 

Weekendje Mechelen reistips 2

Hier kun je lekker eten

Onder toeziend oog van de Sint-Romboutskathedraal vind je Foom. (Sint-Katelijnestraat 2) Een super gezellige eetbar, waar een heerlijke baklucht je tegemoet komt wanneer je de deur open doet. Ondanks dat het ontbijt met American Pancakes er goed uit ziet, slaan we dit over.

Op deze vroege ochtend lijkt Mechelen nog in slaap en dat komt onze foto’s (hopelijk) ten goede. Na de foto’s en museumbezoeken halen we de schade echter dubbel en dwars is bij Patisserie Savarin. (Steenweg 18) Voor diegene die het woord patisserie niet kennen: dit betekent gebak. Veel gebak. Heel veel -help ik kan niet kiezen-, gebak.

Savarin is een van de bekendste bakkers van Mechelen. Het pastelkleurige interieur is net zo zoet als de gebakjes. De lekkernijen op zich zijn al een goede reden voor een bezoek aan Mechelen. 

Boottocht door Mechelen

Een wandeling over het Dijlepad, gevolgd door een boottocht over de Binnendijle is een aanrader. Voor het geld hoef je het niet te laten, want voor € 7,- geniet je van een relaxte boottocht van bijna een uur. Heerlijk! Tijdens de boottocht wordt er uitleg gegeven over de rijke historie van Mechelen. Naast de oude panden, vergaap ik mijzelf vooral aan de prachtige, luxe lofts die langs het water staan. De tocht begint en eindigt bij de Vismarkt.

Mechelen is overigens een compacte stad die je makkelijk in een dag zou kunnen bezichtigen, maar wij hebben er een nachtje hotel bij geboekt. Kunnen we vanmiddag lekker lang in de zon op een van de gezellige terrassen blijven hangen. 

Groot en Klein Begijnhof

Over dat hotel gesproken, Wij brengen de nacht door bij Hotel Elisabeth. Prima hotel, gezellig personeel en gelegen aan de rand van het centrum, vlak bij het Begijnhof. En laat het Begijnhof nu net op nummer één van mijn Mechelen must see list staan.

De Begijnhoven werden in de dertiende eeuw gesticht door vrouwen die hun leven aan god wijdden, zonder zich uit het wereldse leven terug te trekken. Een Begijnhof was dus eigenlijk een stad op zichzelf, met een eigen kerk, bakkerij, brouwerij en verpleeghuis. De typische kleine huisjes en de schilderachtige straatjes behoren tot het UNESCO werelderfgoed. Op de een of andere manier ademen de Begijnhoven rust uit, zeker wanneer je vroeg op pad gaat. 

Meer steden in België bezoeken

‘Zijn wij eigenlijk wel eens in Brugge geweest?’, vraagt mijn lief in de trein terug naar huis. Ja, nee, ja of nee, dat was Gent? Of toch niet? We hebben het tenslotte over meer dan tien jaar geleden. Eenmaal thuis zijn we er nog steeds niet over uit. Gelukkig doet dat er ook niet toe. Binnen een paar uur zit je namelijk ook in Brugge. Wordt vervolgd.  

Desiree Duijndam
Deze blogpost werd met passie geschreven door Desiree! Lees op Seven Dees meer over Desiree’s passie voor reizen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.