Schotland vakantie

6 tips voor een rustgevende vakantie in Schotland!

Eigenlijk zou dit reisverslag heel kort moeten worden. Er zijn namelijk geen woorden om Schotland te beschrijven. Het is een indrukwekkend vakantieland vanwege de geschiedenis en de eindeloze schoonheid van het landschap. Voel het licht op je gezicht terwijl je in de Highlands bent. Of de wind die met de wolken speelt. Ga je binnenkort naar Schotland, dan wil je deze zes plekken zeker bezoeken!

6 tips voor een rustgevende vakantie in Schotland!

Schotland vind je helemaal bovenin in het Verenigd Koninkrijk. Het is niet ver van Nederland en dus een prettige bestemming om heen te gaan. Wellicht ken je het land van de romantische serie Outlander, waar twee geliefden van elkaar gescheiden worden door tijd. Of door de beroemde kilts, het monster van Loch Ness en doedelzakken. Maar er is nog zoveel meer dan dat te ontdekken in dit prachtige land waar je uren kunt rijden zonder iemand tegen te komen.

1. Edinburgh

Onze rondreis begint in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Deze stad bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte met het op een rots gelegen Edinburgh Castle als middelpunt en blikvanger van de stad. Vanaf Edinburgh Castle loop je via de Royal Mile langs de huizen met binnenplaatsen en kleine steegjes. Vrolijk gekleurde pubs, antiekwinkels en historische bezienswaardigheden. Daarnaast kent Edinburgh vele stadsparken, waaronder Princes Street Gardens.

2. Queens View

Na ons bezoek aan Edinburgh lijkt het alsof we afscheid hebben genomen van de rest van de wereld. Het prachtige en stille landschap zorgt er voor dat we ons soms als enigen in Schotland voelen.

Onze volgende stop is het bekende uitzichtpunt Queens View, met haar panoramische uitzicht over Loch Tummel.

Ook een stuk geschiedenis mag niet ontbreken tijdens deze reis, dus brengen we een bezoek aan het spierwitte Blair Castle, welke ooit de toegangspoort tot de Highlands vormde. De dertig vertrekken, waarin onder andere de kostbare meubels, schilderijen, porselein en wapens zich bevinden, zijn voor het publiek toegankelijk.

schotland vakantie

3. Loch Ness

Als we het hebben over het monster van Loch Ness, dan weet je vast waar we het over hebben? Volgens de legende woont ‘Nessie’, een reptielachtig monster van ongeveer vijftien meter, in dit meer. Helaas treffen we Nessie tijdens ons bezoek niet aan, dus rijden we door naar Urquhart Castle.

Urquhart Castle was ooit een van de grootste kastelen van Schotland. Ondanks dat het kasteel eigendom is geweest van diverse rijke Schotse en Engelse families is het slechts één periode koninklijk bezit geweest. In 1690 is het kasteel verlaten en nooit meer opgeknapt. Vanaf Urquhart Castle kijk je uit over het meer van Loch Ness.

Schotland vakantie

4. Isle of Skye en Isle of Mull

Schotland vormt het decor voor vele films en series die hier zijn opgenomen. Wellicht heeft mijn grote voorliefde voor kostuumdrama’s ermee te maken dat ik mij wat laat meeslepen tijdens ons bezoek aan Eilean Donan Castle.

Dit 13e-eeuwse kasteel is een en al geschiedenis en heeft in de loop der eeuwen vele bewoners gehad. Het kasteel is volledig ingericht als toentertijd.

Via Eilean Donan Castle rijden we over de brug naar de Isle of Skye, het grootste en tevens noordelijkste gelegen eiland van de Binnen-Hebriden.

Inmiddels heeft de zon plaats gemaakt voor donkere wolken, maar dit lijkt geheel bij het eiland met haar betoverende bergpassen en kilometerslange wegen te passen. Natuurlijk maken we een stop bij het Glenfinnan viaduct waar meerdere Harry Potterfilms, waarin de Zweinsteinexpres een belangrijke rol speelt, zijn opgenomen.

5. Oban

We vervolgen onze reis naar de westkust van Schotland. Het havenstadje Oban, gebouwd op een steile heuvel blijkt erg charmant en fotogeniek. In het centrum bevinden zich diverse galerieën, kleine winkeltjes en eet je de lekkerste fish & chips.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Oban is McCaig’s Tower. Dit gebouw lijkt sterk op het Colosseum in Rome. Lukt het je om de klim van het centrum naar McCaig’s Tower te volbrengen, dan kun je het spectaculaire uitzicht over de baai van Oban ervaren.


Heb jij nog tips voor een vakantie in Schotland? Laat je het dan hieronder weten!

Desiree DuijndamDeze blogpost werd met passie geschreven door DesireeLees op Seven Dees meer over Desiree’s passie voor reizen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.