Straatjes Leiden

Wat te doen in Leiden? Ontdek de stad van ontdekkingen!

Leuke steden vinden in Nederland, daar hoef je niet lang voor te zoeken. Ken je Leiden al? Het is een levendige stad met een indrukwekkende historie. Zo kun je de stad ontdekken per rondvaart of lopend. 

Duik in de historie

De stad telt maar liefst dertien musea en dat is niet niks! Leiden is een stad rijk aan geschiedenis, talloze leuke hofjes, schattige winkeltjes en gezellige terrasjes. Je kent het misschien wel van de Universiteit die hier goed staat aangeschreven of de beroemde Pieterskerk.

Een goede startplek om de stad te ontdekken is vanaf de Blauwpoortsbrug. Vanaf deze brug vertrekken rondvaartboten die jou door de grachten en singels van Leiden voeren. Zo ontmoetten we een humoristische schipper die naast student is, ook heel veel vertelt over de geschiedenis van de stad.

Wist je bijvoorbeeld dat Leiden de geboortestad is van Rembrandt van Rijn? Dat de stad de eerste is met een universiteit (1574)? En dat er van de acht stadspoorten slechts twee nog over zijn? Er is veel te zien vanaf het water en de geschiedenis erachter zeker indrukwekkend!

De oudste kerk van Leiden

Met zijn 900 jaar is de Pieterskerk de oudste kerk van Leiden. De gotische kerk heeft imposante muren en is ontzettend hoog. De Pieterskerk is rijk voorzien van gedenktekens, heeft glas-in-lood ramen en een tweetal indrukwekkende orgels aan weerszijde van de kerk. De kerk is zeker een van de highlights die je in Leiden moet gaan bezoeken.

Stadshuis in LeidenPieterskerk Leiden

Van Egypte naar Azië

Er zijn veel musea die je in Leiden kunt gaan bezoeken. Ze bevinden zich in het midden van het centrum en zijn op loopafstand van elkaar. Zo kun je het Rijksmuseum van Oudheden met een uitgebreide Egypte collectie die tot de top tien van de wereld behoord gaan bezoeken.

Je kunt ook naar de Hortus Botanicus gaan. Dit staat bekend als de oudste Botanische tuin van Nederland en heeft planten uit het Zuidoost – Aziatisch gebied. Zo vind je in de kassen van de Botanische tuinen bekende plantsoorten zoals reuzenwaterlelies, suikerriet, mangrove en jasmijn. Ook nu de koudere dagen eraan komen, kun je lekker opwarmen in de botanische kassen.

Hier in Leiden kun je fijn winkelen

Naast alle historische bezienswaardigheden is Leiden ook een leuke stad om te winkelen. Een van onze favoriete winkels is WAAR in de Haarlemmerstraat. De winkel heeft een uitgebreid assortiment. Je slaagt hier zeker voor een origineel cadeau. Ook verkopen ze reisartikelen, hebbedingetjes en woonaccessoires. Het fijne aan WAAR is dat alle producten gemaakt zijn van duurzaam materiaal of zijn gerecycled.

De wijk rondom de Pieterskerk is ook erg leuk om te ontdekken. Ze staat bekend om z’n smalle, historische straatjes met sprookjesachtige huisjes. Rondom de Pieterskerk vind je daarnaast veel speciaalzaakjes en fijne restaurantjes. Moers (Choorsteeg 22) is een van deze speciaalzaakjes. Het is een toffe theewinkel met wel meer dan honderd soorten biologische thee!

Ben jij al eens in Leiden geweest of staat de stad op jouw bucketlist? 

Desiree DuijndamDeze blogpost werd met passie geschreven door DesireeLees op Seven Dees meer over Desiree’s passie voor reizen. 

 

Nog meer ontdekken in eigen land?
❤︎ 5 Redenen om de 9 straatjes in Amsterdam te bezoeken
❤︎ Ted’s All Day Brunch | Hotspot Utrecht
❤︎ Amerikaanse lekkernijen bij The Blueberry | Hotspot Amersfoort 
❤︎ Den Haag: Helemaal het (Noord) einde 
❤︎ Toerist in eigen land: interessante citytrip Delft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.