Delft markt

Toerist in eigen land: Interessante citytrip Delft!

De stad Delft ken je wellicht van het Delfts blauw, de rijke Oranje Geschiedenis en de Technische Universiteit. De stad heeft op historisch vlak veel meegemaakt en dat maakt het in deze dag en tijd een interessante stad om te bezoeken voor een citytrip. Ga je binnenkort een dagje naar Delft bezoek dan vooral een van deze vijf highlights.

Grachten DelftDelft

1. Grachtengordel

Vroeger waren de grachten de levensader en het verdediging mechanisme van de stad. In de huidige tijd is het vooral populair om er langs te wandelen, fietsen of er een rondvaart te maken. De eeuwenoude grachtengordel biedt een stukje gezelligheid en knusheid in deze grote stad. Ben je nieuwsgierig hoe Delft eruit ziet vanaf het water? Voor een klein prijsje kun je hier een boottocht door deze mooie stad boeken.

De MarktDelft

2. De Markt

In het centrum van Delft vind je de Markt. Op dit plein kun je heerlijk neerstrijken op een van de vele terrasjes met adembenemend uitzicht op de Nieuwe Kerk, het monumentale 17e-eeuwse stadhuis, talloze schattige oude huizen en het beeld van de 16e-eeuwse rechtsgeleerde Hugo Grotius. Op de Markt zijn overigens aan weerszijden ook winkeltjes gevestigd waar je onder andere kaas of Delfts blauw kunt halen.

Oude Kerk Delft oude kerk

3. Oude en Nieuwe Kerk

Er zijn twee bijzondere kerken in Delft. De Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. De Oude Kerk is gebouwd in de 13e-eeuw als vervanging van een kerk die hier eerder stond. De toren van deze kerk is in de 14e-eeuw gebouwd. Als je goed oplet zie je dat er iets heel bijzonders mee is. Hij staat namelijk ontzettend scheef.

De andere kerk, de Nieuwe Kerk, is niet zo nieuw als je zou verwachten. De kerk werd gebouwd in de 15e-eeuw en is in vergelijking met de andere kerken in de stad een van de oudere kerken. Een grappig feitje is wel dat de naam van de kerk stamt uit de tijd dat de Oude Kerk nog de enige kerk was die in Delft stond. Het was dan ook een logische stap om de kerk de Nieuwe Kerk te noemen.

In deze kerk zijn leden van de Nederlandse koninklijke familie begraven. Helaas is dit niet voor het publiek te bezoeken. Daarnaast is in deze kerk ook het mausoleum van Willem de Zwijger (Willem van Oranje) en is dit ook de plek waar bekende schilder Johannes Vermeer en microbioloog Antony van Leeuwenhoek zijn begraven.

Vlog over Delft

4. Maak kennis met Vermeer

Een van Nederlands’ beroemdste schilders uit de Gouden Eeuw is Johannes Vermeer. De schilder staat bekend om zijn schilderijen waarop (dag)licht inval op verschillende voorwerpen centraal staan. Zijn oeuvre is klein, bestaande uit slechts 35 stuks. Waarvan er een aantal in het Rijksmuseum hangen. Vermeer woonde en werkte in Delft en er zijn daardoor verschillende locaties in de stad die een belangrijke rol speelden in het leven van Vermeer. Denk aan zijn voormalige woonhuis (aan de Voldersgracht 25 of 26 vlakbij de Markt) en de Oude Kerk. Wil je meer te weten komen over Vermeer zijn leven en werk? Koop dan voor 2 euro een Vermeer Citywalk ticket bij het Toeristen Informatie Punt, de website of Vermeer Centrum Delft.

OostpoortDelft oostpoort

5. Oostpoort

Ooit waren er acht stadspoorten in Delft. Waarvan op dit moment de enige overgebleven stadspoort de Oostpoort is. De poort is rond 1400 gebouwd en bestond uit een water- en landpoort die via een stadsmuur met elkaar verbonden waren. Boven de ingang van de poort, aan de buitenzijde, stond vroeger een beeld van Sint Catharijne. Nu staat er een beeld van een waker, gemaakt door Henk Etienne, dat de Nachtwacht moet voorstellen. Wat verwijst naar de wachttoren functie die de Oostpoort vroeger had.

Als je verder loopt dan vind je aan de noordkant van de Oostpoort een stukje vestigingsmuur met bogen. Dit stukje van de Oostpoort was ooit gekoppeld aan de vestigingswerken. Die waren bedoelt om Delft te beschermen tegen aanvallen van buiten af. Een leuk feitje hier is dat de Oostpoort hedendaags wordt gebruikt als woning en expositieruimte. Wie had dat gedacht?

Welke van deze vijf highlights in Delft zou jij graag bezoeken? Laat het ons weten via de comments!

2 thoughts on “Toerist in eigen land: Interessante citytrip Delft!

  1. Wat leuk om dit zo te lezen! Ik woon naast de Oostpoort, dus voor mij is het al bijna normaal geworden. Totdat het vol staat met toeristen, dat maakt het extra leuk.

    1. Hi Eleni! O wat grappig zeg dat je er naast woont. Echt een bijzondere plek lijkt mij! Het zal inderdaad wel veel toeristen trekken haha (: Liefs, Evelyne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.