highlights in Wenen

Bijzonder Wenen: deze highlights wil je niet missen!

We gaan naar Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Dat is alles wat ik je voorafgaande aan deze citytrip over Wenen kan vertellen. Normaal gesproken maakt de control freak in mij hele planningen en schema’s. Tenslotte is een goede voorbereiding het halve werk. Nu heb ik het echter veel te druk, waardoor mijn lief, zich in de stad van Sisi en Mozartkugeln gaat verdiepen. Deze highlights in Wenen wil je niet missen!

Bijzonder Wenen: deze highlights wil je niet missen!

Slaperig hang ik boven een kop koffie na het inchecken op Schiphol Airport, wanneer mijn lief de reisgids van Wenen tevoorschijn haalt. Tot mijn grote verbazing hoort er een boekwerk met daarin het programma van de komende dagen bij.

De programmering heeft veel weg van een bootcamp. Eenmaal in Wenen aangekomen droppen we onze bagage bij het hotel en lopen dan ook snel richting het Belvedère. Het Belvedère bestaat uit een tweetal barokke paleizen uit 1717 met daartussen een mooie uitgestrekte tuin.

Op bijna iedere straathoek in Wenen stopt wel een tram, bus of metro. We staan dan ook zo in het centrum waar het Sisi Museum in de Hofburg een bezoek meer dan waard is. Het eerste gedeelte van het museum laat de indrukwekkende zilveren tafelcollectie zien.

De hoogtepunten van Wenen zijn echter de vele persoonlijke bezittingen en portretten van Sisi. In één van de zes keizerlijke vertrekken kan je onder andere Sisi’s toilettafel en turnkamer bezichtigen. De keizerin stond bekend als een van de mooiste vrouwen van Europa. Haar lange haren rijkte bijna tot aan de grond. De hofdames waren dagelijks twee tot drie uur bezig met kappen. 

Hotspots in Wenen

Paleis Hofburg was het winterpaleis van de Hamburgse keizers. Door de eeuwen heen is het complex uitgebreid. Wenen is één groot antiekmuseum. Als je door de Hofburg naar het Museumsquartier loopt wordt dit duidelijk, aan de hand van de elementen uit verschillende stijlperiodes.

Een van de belangrijkste gebouwen uit de stad is de Stephansdom. Deze gotische kerk heeft vier torens, waarvan alleen de zuidelijke toren werd afgebouwd. Ook in Wenen aan kerken geen gebrek.

De Peterskirche lijkt tussen twee straten te zijn ingebouwd. De versieringen en het interieur compenseren dit gebrek aan ruimte.

Het boekwerk van mijn lief blijkt naast bezienswaardigheden ook leuke hotspots te bevatten. ‘Er moet tenslotte ook gegeten worden.’ Café Central is één van de bekendste koffiehuizen van de stad. Aan het einde van de rode loper wacht een vitrine vol met het allerlekkerste gebak. Sinds de opening in 1876 heeft Café Central al behoorlijk wat beroemde gasten zoals Freud, Stalin, Hitler en de Duitse schrijver Franz Kafka mogen verwelkomen. 

Schloss Schonebrunn

Natuurlijk had ik wel twee voorwaarden met betrekking tot de planning van mijn lief. Schloss Schonebrunn en de Spanische Hofreitschule mogen niet op het lijstje ontbreken. Met metrolijn U4 sta je binnen 15 minuten voor Schloss Schonebrunn, het zomerpaleis van keizer Franz Joseph en keizerin Sisi.

Dit slot beschikt over ruim 1400 kamers, waarvan je er ongeveer 55 kunt bezichtigen. De Spiegelzaal waar de toen zes jarige Mozart in 1762 zijn eerste concert in het bijzijn van de keizerin speelde en de Miljoenenkamer, het meest kostbare vertrek van het paleis dankzij de lambrisering van Rozenhout zijn daar een voorbeeld van. Het paleis en de prachtige tuinen zijn in 1996 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. 

highlights in Wenen
Franz Joseph

Kaisersgruft: waar overblijfselen van keizers en keizerinnen bewaard liggen

Op zaterdagochtend is het tijd voor een bezoek aan de Spanische Hofreitschule, of het ‘Paardenmuseum’ zoals mijn lief dat noemt. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur is de ochtendtraining van de beroemde spierwitte Lippizaner paarden bij te wonen. Bijzonder om te zien… vanaf het tv scherm bij de deur.

De Spanische Hofreitschule is namelijk niet geopend in het weekend. Dit gedeelte van het huiswerk heb ik zelf niet goed gemaakt. Dubbel beteuterd sta ik dan ook voor de deur. Al is er een plan B: het Kaisersgruft waar de overblijfselen van de keizers en keizerinnen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk bewaard liggen.

Ondanks dat ik het gevoel heb dat het Kaisersgruft mij echt niet op kan vrolijken op deze vroege zaterdagochtend zijn de graven indrukwekkend om te zien, wanneer je de geschiedenis in acht neemt. Bij het graf van Sisi staan bloemen en tekeningen. 

Beste operahuis ter wereld: Wiener Staatsoper

Tijdens de drie kwartier durende rondleiding door de Wiener Staatsoper kijk je je ogen uit. De marmeren beelden en zuilen, evenals de prachtige muurschilderingen en wandkleden geven je een kijkje in de wereld van opera en ballet.

De Wiener Staatsoper wordt gezien als één van de beste operahuizen ter wereld. Leuk detail: ongeveer twee uur voorafgaande aan een voorstelling is het mogelijk om kaarten voor een staanplaats te kopen. Deze prijzen beginnen bij € 4,- 

highlights in Wenen
Votiefkerk in de Universiteitswijk,

Hoogtepunt van een citytrip Wenen

Mijn stappenteller is euforisch aan het einde van deze citytrip. We hebben dan ook heel veel gezien en gelopen. De Karlskirche met de twee gigantische zuilen aan de voorkant. Het imposante stadhuis. De Votiefkerk.

De gezellige Universiteitswijk met hippe koffietentjes zoals Café le Marche. Wiener Schnitzels eten bij Stromboli, rondstruinen door alle kleine straatjes in het centrum en door de etalages van de kledingwinkels van diverse beroemde designers naar binnen gluren. Mijn lief heeft het huiswerk meer dan goed gemaakt. De gehele to-do list in het boekwerk is afgevinkt, op één ding na. Het Wiener Riesenrad in amusementspark de Prater.

Dit reuzenrad werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd en is een symbool voor Wenen. Tramlijn 1 rijdt rechtstreeks vanaf de Karlsplatz in 30 minuten naar de Prater. Omdat dit amusementspark buiten het centrum van Wenen ligt rij je met de tram door een minder toeristisch gedeelte van de stad. Ons bezoek aan Wenen eindigt letterlijk en figuurlijk met een hoogtepunt. 

Desiree DuijndamDeze blogpost werd met passie geschreven door DesireeLees op Seven Dees meer over Desiree’s passie voor reizen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.