oudewater

Oudewater: Ontdek het meest knusse stadje van provincie Utrecht

In het midden van ons kikkerlandje vind je het schattige stadje Oudewater. Het is een onontdekte parel in het Groene Hart van de Provincie Utrecht. Wie er voor het eerst naar toe rijdt valt eerst vooral het boerenlandschap op. Om de stad heen vind je namelijk heel veel groene landschap met koeien en oude boerderijen. Maar als je eenmaal Oudewater in rijdt maakt het groene landschap plaats voor een sfeervolle omgeving met rijke historie. Lees snel verder waarom ook jij een keer deze stad moet gaan ontdekken.

Wandelen in het Groene Hart
Oudewater

Eindeloos wandelen en fietsen

De stad Oudewater ligt in het Groene Hart van de Provincie Utrecht. Dat betekent dat je er heerlijk kunt wandelen en kunt fietsen. Zowel in de stad, waar je je ogen uitkijkt, als er buiten waar je je in een groene omgeving  bevind. Tank in de zomer ook nog even bij bij IJssalon Roberto, want deze schijnt de topper van de omgeving te zijn.

Varen door de grachtenOudewater

Reis per boot

Er zijn veel kleine grachtjes in Oudewater en dat is prettig als je ervan houdt om je per boot te verplaatsen. Naast dat worden er ook grachtenvaarten georganiseerd waarbij je de stad in 45 tot 60 minuten leert kennen onder begeleiding van een gids.

Centrum Oudewater
oudewater

Rijke historie Oudewater

Oudewater heeft al meer dan 750 jaar stadsrechten. Dat de stad een rijke geschiedenis heeft is ook terug te zien aan de huizen. De huizen zijn smal en hoog gebouwd en hebben karakteristieke eigenschappen voor die tijd. Anno 2017 is Oudewater een hele fijn plek om te komen, maar dat is niet altijd zo geweest.

Het was op 7 augustus 1575 dat de Spanjaarden de stad binnen marcheerden en de stad op een gruwelijke manier verwoestten. Waarbij bijna heel Oudewater in rook op ging en naar schattig de helft tot driekwart van de inwoners gewelddadig om het leven kwam. Na deze invasie wordt de stad in een paar jaar weer volledig opgebouwd. Elk jaar wordt in de maand augustus deze gruweldaad, die bekend staat als ‘De Oudewaterse Moord‘, nog altijd herdacht.

Bezoek Museum De Heksenwaag heksenwaag oudewater

Heksenjacht

Tijdens een bezoek aan Oudewater kun je langs Museum De Heksenwaag gaan. Een gruwelijk stukje historie als je het ons vraagt. Al sinds de 16e eeuw werden mensen verdacht van hekserij waardoor ze op de brandstapel belanden.

Gelukkig ging dat in Oudewater wel even anders. Bij De Heksenwaag vonden wegingen plaatst van mensen (en ook handelswaar). Wanneer men beschuldigd werd van toverij konden ze op deze plek hun onschuld bewijzen. Er werd namelijk gedacht dat heksen niks wogen. Hoe zo’n weging in z’n werk ging? Je nam plaatst op een grote weegschaal en er werd hierop gewogen. Daarna werd je gewicht vastgesteld onder begeleiding van een onafhankelijke commissie. Was je gewicht goed, dan kreeg je een officieel certificaat uitgereikt.

Keizer Karel V heeft hier overigens in deze een belangrijke rol gespeeld. Hij gaf de stad als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk en onafhankelijk weegproces waar na de weging een officieel certificaat werd overhandigd met bewijs van onschuld. Hierdoor zijn vele mensen gered van een oneerlijk proces.

Was jij al bekend met het stadje Oudewater? We raden zeker aan om er eens heen te gaan!

10 thoughts on “Oudewater: Ontdek het meest knusse stadje van provincie Utrecht

 1. Beste Evelyne, aardig, mooi bericht over Oudewater, maar ik mis een belangrijk facet. De touwindustrie van Oudewater. De prachtige huizen, rijkdom en omgeving zouden er niet zijn zonder de fabricage van touw. Als je Oudewater hebt bezocht, dan kan dit je niet zijn ontgaan. Ik nodig je graag uit voor meer informatie in Het Touwmuseum. Met vriendelijke groeten van Averien Knol

  1. Hi Averien, Goede aanvulling! Ik had beperkt tijd om Oudewater te ontdekken, vandaar dat ik nog niet de kans heb gehad om langs het Touwmuseum te gaan. Bij een volgend bezoek zal ik zeker langs gaan.

 2. Wat goed dat in een betrekkelijk kort verhaal de essentie van Oudewater zo enthousiast gedeeld wordt Evelyne! Dank je wel.
  Iedereen die zich door jouw verhaal uitgenodigd voelt om Oudewater eens te bezoeken, is van harte welkom.
  En iedereen die meer wil weten over Oudewater kan terecht op Oudewater.net.
  Overigens heb ik je andere verhalen ook gelezen en die nodigen ook uit. We hebben nog genoeg te bezoeken, maar, als je er nog niet geweest bent, hoort Oudewater boven in je lijstje te staan.

 3. Beste Evelyne, Je bent een fantastische ambassadeur voor Oudewater.! Hartelijk dank! Als je weer komt, meld je dan even aan bij info@oudewater.net. Dan nodig ik je -op persoonlijke titel- uit voor een ijsje bij Roberto of een drankje bij een van onze geweldige horeca bedrijven. We hebben er genoeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.