Trevi Fontein

Deze bezienswaardigheden in Rome kun je gratis bezoeken

Italië is een van de meest populaire bestemmingen binnen Europa voor een stedentrip. Het lijkt of de zon er altijd schijnt. Naast dat is er in Italië ontzettend veel te doen en te beleven. Ook de hoofdstad, Rome, bezoeken we graag. Maak je geen zorgen als je reist met een klein budget, want ook dan zijn er zeker attracties die je tijdens je citytrip kunt gaan bezoeken. Zoals de Trevi Fontein (mooiste fontein van de wereld), Sixtijnse kapel (hello Michelangelo!) en het Colosseum (grootste amfitheater van de wereld). Hieronder tien tips voor gratis bezienswaardigheden in Rome.

Colosseum

Colosseum Rome

Colosseum

Het Colosseum is een van onze favoriete bezienswaardigheden in Rome. Het is een imposant gebouw met een rijke geschiedenis. Dat is ook niet zo gek, als je beseft dat het uit de eerste eeuw na Christus stamt. Het grootste amfitheater van het Romeinse rijk wil je zeker gaan bezoeken. En dat kan ook gratis! Op de eerste zondag van de maand namelijk. Kom je op een andere dag dan raden we aan om eerst een ticket bij het Forum Romanum en Palatin te halen. Hier sta je ongeveer een kwartier in de rij. Dat scheelt veel tijd wachten in de rij voor het Colosseum, want daar sta je al gauw een uur in de rij. Met een ticket van het Forum Romanum kun je na bezoek gelijk vooraan in de rij aanschuiven bij het Colosseum.

Vaticaanse musea

vaticaanse musea

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse musea zijn hele bijzondere musea met een rijke collectie aan schatten die door de eeuwen heen zijn verzameld. Ook de Sixtijnse kapel is hier te bezoeken! Je mag hier overigens wel een hele dag voor uit trekken. Er is zo ontzettend veel te zien. We adviseren zeker om lekker vroeg te gaan, want de musea sluiten in de middag. Wil je de musea gratis bezoeken? Ga dan op de laatste zondag van de maand. Dan kun je naar binnen voor helemaal noppes.

Spaanse trappen

De Spaanse trappen is een plek waar zowel toeristen als Romeinen graag komen. De trappen werden ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis in de 18e eeuw. Maar het duurde toch nog even voordat de bouw daadwerkelijk van start kon. Dit door enigheid tussen de Franse financier en de paus. De trappen zijn uiteindelijk tussen 1723 en 1726 gebouwd. Wel gek eigenlijk dat het geen Franse trappen worden genoemd, omdat het aansluitende plein de Piazza di Spagna is, oftewel het Spaanse plein in de volksmond. Strijk hier neer en bekijk de stad van bovenaf.

Pantheon

pantheon rome

Pantheon

Zodra je door de straten van Rome loopt, voelt het net alsof je een stapje terug doet in de tijd. Het Pantheon, wat het gebedshuis van alle goden is, is de oudste kerk van Rome. Het is een van de meest adembenemende architectonische meesterwerken. Binnen in het Pantheon bevindt zich een koepel die is voorzien van een oculus. Waardoor het een aardbeving zou kunnen weerstaan. Dit is een hele speciale plek die het zeker waard is om te gaan bezoeken.

Via Appia

Wie zich als een Romein wil voelen, moet zeker naar Via Appia gaan. Dit is namelijk een van de belangrijkste en oudste Romeinse wegen. Naast dat je hier heerlijk kunt wandelen tussen imposante dennen, Romeinse ruïnes en archelogische catacomben, kun je dit pad ook te fiets afleggen.

Triomfboog van Constantijn

Triomfboog van Constantijn

Triomfboog van Constantijn

De triomfboog van Constantijn vind je vlakbij het Colosseum. Ideaal natuurlijk, want zo kun je in een relatief korte tijd veel zien van Rome. De grote boog heeft drie doorgangen en is bijna 26 meter breed en 21 meter hoog. En is een collage van andere oude keizerlijke monumenten. Voor de bouw zijn namelijk onderdelen van gebruikt om de Triomfboog van Constantijn te bouwen.

Trevi Fontein

Trevi Fontein

Trevi Fontein

De Trevi fontein is een van de meest bekende fonteinen van Italië. Wist je daarnaast ook dat deze de grootste is? Met maar liefst 26 meter is dit stralende witte wonder te bezoeken in het oude centrum van de stad. Wie de fontein bezoekt zal volgens de legende, na het gooien van een muntje in de fontein, terug keren naar de Eeuwige stad. Ga hiervoor met je rug naar de fontein staan en gooi met je rechterhand een muntje over je linkerschouder. De fontein is het beste te bezoeken tussen 10:00 uur of na 18:00 uur.

(Bijna) gratis rondleiding

Wil je de stad ontdekken door mensen die de stad op hun duim kennen? Neem dan een historische rondleiding door de stad. Wel even een tijdje van te voren een kaartje reserveren, zodat je zeker weet dat je mee kunt. De tour duurt ongeveer twee uur en neemt je mee langs alle highlights van Rome. Betaal achteraf zelf wat je de tour waard vindt door de tourguide een fooi te geven.

Villa Borghese

Deze plek is een must go to als het lekker weer is. Het is namelijk een uitgestrekt park waar je van alles kunt doen. Wandelen, hardlopen en fietsen. Daarnaast kun je er roeibootjes en segway’s huren en is een dierentuin dichtbij. Houdt je van picknicken? Neem dan vooral iets te drinken en te eten mee. Er is genoeg plek om neer te strijken in Villa Borghese.

Piazza del Popolo

Dit is het plein van het volk. In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus (een groot stadion in het oude Rome) op de spina (een verhoogde afscheiding in het midden van een renbaan) stond. Toen de obselisk aan het eind van de 16e eeuw werd teruggevonden, werd deze gerestaureerd en door Domenico Fontana in opdracht van paus Sixtus V naar Piazza del Popolo verplaatst. Om het plein heen zijn verschillende eetplekken te vinden. Vraag wel even van te voren naar de prijzen als je hier neerstrijkt. Veel plekken vragen namelijk de hoofdprijs.

Overzicht van alle attracties

Ben jij al eens in Rome geweest of zou je nog een keer willen? Heb je tips voor andere lezers, laat deze dan achter hieronder in de comments!

1 thought on “Deze bezienswaardigheden in Rome kun je gratis bezoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.