Marokko wanderlist LIsanne

Reisinspiratie nodig? Dit staat er op de wanderlist van wereldreiziger Lisanne!

Als mensen mij vragen wat mijn vijfjarenplan is, schieten mijn gedachten automatisch naar de plekken en steden die ik nog wil zien. Een volgende stap die mijn gedachten dan maken is er één van blinde paniek: “Maar hoe kan ik nu een keuze maken? Dat lijkt onmogelijk! Het zijn er zoveel. Hoe pas ik die nu allemaal in de komende vijf jaar? Ik heb een baan en een hypotheek….”Je ziet het, paniek modus aan. Gelukkig weet ik mezelf dan net op tijd tot kalmte te manen en besef ik dat ik deze lange lijst natuurlijk ook tijdelijk even kan inkorten. Vervolgens begin ik dan gewoon de namen te noemen die het eerst in me opkomen: “OK, dat zijn dan Marokko, Japan, Namibië, Polen, Zweden…” tot ik een super verbaasd gezicht zie van de vragensteller, gevolgd door “Nee, ik bedoelde eigenlijk, waar zie je jezelf over vijf jaar zeg maar, in je carrière enzo.” Juist, zo eentje dus. Ik tel rustig tot tien, haal diep adem, kijk diegene recht in de ogen aan en zeg dan kalm: “Zolang ik mijn wanderlist heb, kan me dat eigenlijk geen ene reet schelen.” 

Reisinspiratie nodig? Dit staat er op de wanderlist van wereldreiziger Lisanne!

Zoals velen van jullie, heb ik een bucketlist. Maar ik noem deze mijn wanderlist, afgeleid van het Engelse woord voor dwalen. Deze lijst bevat de plekken waar ik nog eens zou willen dwalen en verdwalen. Het is niet in steen gehouwen en ik kan er aan toevoegen en van schrappen zoveel ik wil. Afhankelijk van mijn humeur, status van mijn bankrekening of het aantal vrije dagen dat ik nog over heb gebeurd dat vrij regelmatig.

Het gaat er dan voor mij ook niet om dat ik per se naar die plekken moet gaan of dat ik ze per se af wil vinken van een lijst alsof het een soort wedstrijd is. Ik zie wel wat er van komt, en ik zie wel waar ik terecht kom. De reis zelf is toch nog altijd belangrijker dan de bestemming, heb ik wel eens horen zeggen.

Wanderlist voor vijf jaar

Aan het begin van dit jaar heb ik voor mezelf een wanderlist voor de komende vijf jaar opgesteld. Ondertussen heb ik zelfs één van de plekken op mijn ljistje al weten af te vinken, ik ben namelijk in maart naar Curaçao geweest. Dit eiland voldeed voor 100% aan mijn verwachtingen!

Ik heb zelf 10 bestemmingen op mijn lijst gezet, zo kan ik er hopelijk twee per jaar afvinken. Ik heb hier goedkopere en duurdere bestemmingen op staan maar speciaal voor TravelGloss ben ik deze lijst nog eens nagelopen, zodat ik met jullie mijn meest betaalbare wanderlist bestemmingen kan delen. Sommige bestemmingen zijn zowel betaalbaar om heen te vliegen als betaalbaar om doorheen te reizen. Of één van deze twee. Zodat je weer geld over houdt voor een volgende reis. Genoeg gekletst nu. Hier is mijn wanderlist, in willekeurige volgorde.

Marokko wanderlist LIsanne

1. Marokko

Het land van woestijnen, tajines, souks en zoveel meer. Ik wil met een kameel de woestijn in en daar onder de sterren kamperen. Alle prachtige en heerlijke kruiden ruiken en proeven (mits ze niet te pittig zijn, haha). Ik wil naar steden als Fez, Casablanca, Marrakech, Essaouira, Chefchaouen, Agadir en meer. Onderdompelen in de cultuur en de gebruiken leren, dat is waar ik naar verlang. Oh ik wil zo graag naar dit Afrikaanse land!

En hoewel ik nog niet weet wanneer ik ga, weet ik al wel wanneer ik ga. Huh? De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn namelijk april, mei, september en oktober. Hoewel het land het hele jaar door een aangename temperatuur heeft, zijn de lente en het einde van de zomer de beste tijden voor een actievere vakantie.

Er wordt aangeraden om het binnenland te vermijden in de heetste zomermaanden. Maar wist je bijvoorbeeld dat je ook prima voor een wintersportvakantie naar Marokko kunt gaan? Ik heb gelezen dat je tussen december en februari goed kan skiën in het Atlasgebergte. Dat is nog eens wat anders dan de holladijee-Anton-aus-Tirol taferelen van de geijkte skigebieden.

Indonesie Wanderlist Lisanne

2. Indonesië

Deze oriëntaalse archipel in de Indische Oceaan heeft niet altijd op mijn radar gestaan. Maar de laatste tijd zie ik zoveel schitterende foto’s voorbij komen van Bali en Lombok, voornamelijk op Instagram, dat mijn interesse is gewekt. En wist je dat Bali en Lombok slechts twee van meer dan 17.000 eilanden zijn? Niet allemaal te bezoeken lijkt me, maar er is dus een hoop te ontdekken!

Na wat meer onderzoek, heb ik de volgende niet te missen must-sees genoteerd, waarvan Bali en Lombok er alvast twee zijn. Maar ook het op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen Komodo National Park, met die freaky komodo varanen. En de witte stranden van de Gili Eilanden, de vulkanische berg Bromo, de hoofdstad Jakarta, Bandung en het Dieng Plateau met prachtige uitzichten over de rijstvelden, de jungle en de dorpjes. En natuurlijk al die mooie “onontdekte plekjes” waar alleen de ingewijde backpackers nog voet aan land hebben gezet.

Alles wat mij nu nog rest is dus om die plekjes ook in kaart te brengen en mijn reis te plannen. Oh, en ik zal denk ik ook mijn smaakpapillen voor moeten bereiden op de pittige Indonesische keuken. Sorry tong!

Curacao wanderlist LIsanne

3. Curaçao

Wie wil er nou niet af en toe lekker luieren op een Caribisch strand met een cocktail in de hand? Of zwemmen met schildpadden en tropische vissen? Juist, ik dus ook! En daarom staat Curaçao op mijn lijst.

Naast de bovengenoemde redenen is de voornaamste reden dat ik specifiek voor Curaçao heb gekozen als bestemming voor mijn volgende Caribische eilandvakantie voornamelijk financieel. Hoewel alle eilanden in dit gebied hun unieke sellingpoints hebben, hebben ze ook allemaal prachtige stranden, tropische temperaturen, vriendelijke bewoners, schitterende zonsondergangen en smakelijke cocktails. En omdat er nog wel meer landen op mijn lijstje staan, geef ik liever niet meer uit dan nodig is. Het is namelijk (vanuit Nederland) één van de goedkopere bestemmingen als je naar de Cariben wil voor een welverdiende strandvakantie. Vooral als je last minute kunt boeken.

Curaçao is heel het jaar geschikt als vakantiebestemming, omdat het onder de zogenoemde ‘hurricane belt’ of ‘orkaanriem’ ligt. Hierdoor heb je, net als op Aruba en Bonaire overigens, weinig kans dat er een stormachtige natuurramp éé van de 37 stranden komt teisteren als jij er met een Blue Curaçao cocktail ligt te genieten.

Het eiland heeft wel een regenseizoen dat duurt van september tot december. Dus voor een echt perfecte vakantie zou ik deze maanden misschien vermijden. Verder staat er altijd wel een lekker windje, waardoor het ondanks de hoge temperaturen wel aangenaam blijft aanvoelen. Hierdoor moet je natuurlijk ook nog beter opletten met insmeren, omdat je door de wind niet altijd doorhebt hoe heet de zon is.

Gdansk Wanderlist Lisanne
Gdansk

4. Polen

Polen zal niet bij iedereen op zijn of haar lijst staan, maar dat zou wel moeten! Het heeft op zijn minst vier geweldige steden die ik nog graag een keer zou bezoeken: Gdansk, Warschau, Wroclaw en Krakow.

Een aantal van mijn vrienden zijn hier geweest en zij hebben me aangespoord om toch ook echt eens een keer te gaan. En wie ben ik dan om hun advies af te slaan? Polen is bovendien nog niet zo heel toeristisch en (misschien wel de beste reden om te gaan) helemaal niet duur!

Het land heeft naast de historische steden nog zoveel meer te bieden. Wist je dat er meer dan 2000 meren zijn in het Masurische Merengebied? En dat het Bialowieza Bos een van de weinige nog in Europa resterende middeleeuwse bossen is, waar je bovendien de Europese bizon nog kunt vinden? En dat het Slowinski National Park met zijn 44 meter hoge zandduinen doet denken aan een woestijnlandschap?

Als ik aan Polen denk, denk ik ook aan de rijke, maar moeilijke geschiedenis van het land. De Tweede Wereldoorlog heeft een blijvend litteken achtergelaten op deze geschiedenis. Het concentratiekamp Auschwitz was een van de meeste beruchte Nazi kampen.

Vandaag de dag kun je het kamp bezoeken als een museum. Onthoudt dat dit een plek is waar 1,5 miljoen levens verloren zijn gegaan, dus wees respectvol als je er bent. Om de website van staypoland.com te quoten: “…rethink the basic ideas of humanity and dignity.” Dus ga alsjeblieft geen vrolijke selfies maken.

5. Cappadocië

Ik had wel eens van die foto’s voorbij zien komen van luchtballonnen die boven een of ander buitenaards-ogende rotsformatie zweefden en ik vroeg me dan altijd af waar dit dan zou zijn. Maar op de een of andere manier heb ik er nooit werk van gemaakt om dit echt uit te zoeken. Tot kortgeleden.

En wat blijkt nou: ten eerste is het een plek op deze planeet! “Jippie!” Ten tweede, het ligt in Turkije, wat relatief dichtbij Nederland ligt. “Dubbel-jippie!” Na wat online onderzoek kwam ik er ook nog eens achter dat het niet eens zo duur hoeft te zijn om daar heen te gaan! En ook een visum voor Turkije is snel geregeld. “Klap eens in je handjes blij, blij, blij!”

De regio is niet alleen prachtig vanuit een vogelperspectief, maar heeft ook een aantal geweldige ondergrondse steden, waarvan Derinkuyu en Kaymakli de populairste zijn. Boven de grond kun je mooie hikes maken door een van de vele valleien, zoals de Love Valley, Red Valley and Rose Valley, Imagination Valley en Pigeon Valley.

Mijn trip naar Cappadocië wordt zeker weten een actieve vakantie! Ohja, ik moet dan wel ergens in de komende vijf jaar van mijn hoogtevrees afkomen. Iemand tips?

Tot zover dus mijn vijfjarenplan. Ik hoop dat je ervan genoten hebt en dat ik je heb geïnspireerd om ook een wanderlist te maken, als je die nog niet hebt! En laat me vooral in de comments, of via Facebook weten welke landen er bij jou op je lijst staan. Ik kan altijd wel nieuwe inspiratie gebruiken namelijk.

Lisanne globetrotter TravelGlossDeze blogpost werd met passie geschreven door Lisanne! Bekijk haar reisavonturen op In case you’re wandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.