Kerstmarkten Europa

Kerstshoppen? Welkom in de wereld van kerstmarkten!

Nog even en de zomer ligt achter ons. De koude wintermaanden komen er zo langzamerhand toch echt aan. Wat ons betreft maanden om naar uit te kijken. Een tijd van lange, donkere dagen die we gezellig maken met veel kaarsjes in huis, lichtjes in de stad en cadeautjes voor alle feestdagen in december. En waar kun je nu beter in de kerststemming komen dan op de gezellige kerstmarkten die je overal op de wereld kunt vinden. Lees snel verder om te lezen waar je de leukste kerstmarkten in Europa kunt vinden.

De oer gezellige Weihnachtsmarkten in Duitsland

Deze zijn verreweg onze favoriet! Ze bestaan uit veel feestelijke kraampjes die echt waanzinnige dingen verkopen. Van zelfgemaakte kaarsen, kunstige houten ornamenten voor in de kerstboom tot en met handgemaakte kerststallen. Metershoge feestelijk verlichte kerstbomen ontbreken natuurlijk ook niet.

Ook vind je er te gekke mini-winkeltjes met kerstballen en hangers voor in de kerstboom. En op sommige kerstmarkten hebben ze een heuse schaatsbaan. Je kunt er jezelf tegoed doen aan heerlijk eten zoals champignons in knoflook saus, currywurst en flammkuchen. Vaak staat er een heus kerstmarkt-café tussen al die gezellige houten kraampjes waar je een mok heerlijke warme chocolademelk of een groot glas glühwein kunt drinken.

Kerstmarkten Europa

Duitsland omgetoverd tot magisch Kerstlandschap

Een groot aantal kerstmarkten in Duitsland zijn vanuit Nederland goed te bereiken. Zoals de Kerstmarkt in Essen. Daar staat de grootste kerstboom en hebben ze een heuse Middeleeuwse Kerstmarkt. Of bezoek Keulen, waar ze maar liefst zes kerstmarkten hebben en waar de Dom van Keulen straalt tussen alle kerstkraampjes.

In Düsseldorf pakken ze het werkelijk heel groots aan. Verschillende pleinen in de stad worden omgetoverd tot sfeervolle kerstmarkten. Zo heb je de Markt Platz waar oude ambachten centraal staan. De Heinrich Heine Platz staat beter bekend als Engeltjesmarkt, omdat je er allemaal smeedijzeren engeltjes vindt.

Op de Flinger Strasse vind je kraampjes die lijken op de traditionele huisjes van Düsseldorf. Stadtbruckchen staat beter bekend als de sterretjesmarkt vanwege de prachtige verlichting. De shadowplatz staat bekend om de lekkere hapjes en drankjes en op de Gustaf Grundgens Platz hebben ze een waanzinnige ijsbaan.

Je gaat naar Berlijn voor de kerstmarkt met zweefmolens, suikerspinnen en een hoog reuzenrad. Of bezoek de kerstmarkt in Dortmund die voornamelijk populair is onder de Duitsers zelf. In de stad hebben ze een gigantische kerstboom. Ook kun je er sprookjeslandschappen vinden en zijn er Duitse sterren die optreden.

Kerstshoppen bij de kerstmarkten in Londen

Wil je wat verder weg gaan? Dan wil je zeker naar Londen toe (en dat niet alleen tijdens de wintermaanden een toffe bestemming is overigens). Je kunt hier eindeloos Kerstshoppen. De prachtig versierde winkeletalages van warenhuizen Harrods en Selfridges zijn wereldberoemd. Ook de rest van de stad doet niet onder. De straten zoals Oxford street, winkels en etalages van Londen worden uitgebreid versierd.

Vanuit ‘London Eye’ (reuzenrad in Londen) heb je een fantastisch uitzicht over de sfeervolle stad. Aan de voet van het grote reuzenrad vind je een kerstmarkt waar je onder het genot van een mok warme chocolademelk heerlijk van een gingerbread man kunt smikkelen. Ook Hyde park wordt omgetoverd tot een winter wonderland met een heuse schaatsbaan. Geniet van de muziek die overal vanuit de straten omhoog klinkt en van de vele kraampjes en lekkernijen in deze stad.

Kerstmarkt Londen

Romantisch Parijs in de wintermaanden

Wat denk je van wegdromen bij de romantische kerstmarkten in de stad van de liefde? Op maar een paar uur rijden vanuit Nederland kun je heerlijk slenteren langs de Avenue des Champs-Élysées die prachtig versierd is. In de wijken La Défense en Montparnasse zijn verschillende gezellige kerstmarkten te vinden.

Sfeervolle kerstdecors zijn te bewonderen in de etalages van de mooie Galeries die Parijs rijk is zoals Lafayette en Printemps. Ook de onmisbare highlights van Parijs zijn omgetoverd tot één groot lichtjes festijn. De Eiffeltoren, Notre Dame en Arc de Triomphe zijn een waar lichtjesspektakel.

Op het terras bij Trocadero heb je ’s avonds een fenomenaal uitzicht op de Eiffeltoren. We raden zeker aan om een rondje te schaatsen in het Grand Palais, ’s werelds grootste overdekte schaatsbaan. Geniet er van  de fantastische sfeer, muziek en spectaculaire shows. Un Noël trés Parisien.

Knusheid bij onze buren in België

Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen wordt ieder jaar omgetoverd tot één van de populairste kerstmarkten van de regio. De Gentse Winterfeesten bestaan uit meer dan honderd chaletjes die van alles verkopen en waar je heerlijk kunt snoepen van allerlei lekkernijen. Vanuit het reuzenrad heb je een schitterend uitzicht op het sfeervolle verlichte centrum. Ook hebben ze hier een tijdelijke schaatsbaan.

In het bekende Antwerpen wordt de kerstperiode altijd begonnen met een spetterend feest. Net als in Gent hebben ze ook hier een reuzenrad en een schaatsbaan omringt door vele kraampjes. Ook in Brugge doen ze aan kerstmarkten. Zo vind je er kerstmarkten op twee locaties. Naast de welbekende kraampjes die van alles verkopen en een reuzenrad hebben ze hier een tijdelijk ijsculpturenfestival waar je prachtige ijssculpturen kunt bewonderen.

Of bezoek Brussel waar de kerstmaand groots gevierd wordt. De Kerstmarkt staat verspreid over verschillende pleinen en straten. Alleen op de Grote Markt staat geen kerstmarkt maar een reuzenkerstboom en een grote kerststal. In de avonduren kun je hier genieten van een ‘sound and light show’.

De meeste kerstmarkten starten eind november tot en met eind december! Welke kerstmarkt(en) zou jij graag willen bezoeken in de wintermaanden?

Deze blogpost werd met passie geschreven door Liesbeth! Bekijk ook de reisavonturen van Liesbeth op Miss.Worldtraveller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.