duurzaam-reizen-travelgloss

Duurzaam reizen: Duitsland en België met de trein

Treinreis of vliegreis? De laatste tijd is er, heel terecht, veel discussie over. Mijn voornemen voor dit jaar is om dit punt op de agenda te houden en met die gedachte inspireer ik jullie graag om samen met mij wat vaker de trein te pakken en het vliegveld links te laten liggen.

Deze ambitie sluit bovendien voor mij perfect aan op het tijdsgebrek dat ik in ieder geval het komende half jaar zal hebben. Want tijd voor verre reizen is er helaas niet. Een duurzaam stedentripje vlakbij huis komt dan als geroepen!

Reis de grens over

Maar waar brengt de trein ons heen? Je kunt er uiteraard voor kiezen om een weekendje weg in eigen land te boeken en de auto thuis te laten. We hebben immers hartstikke mooie plekjes zoals Millingen aan de Rijn. Maar voor net dat beetje extra vakantiegevoel ga je de grens over.

Hierbij mijn tips voor een leuk weekendje weg over de grens.

Met de trein naar Duitsland

Boeken kan via de Deutsche Bahn, maar ook gewoon via de website van NS International.

Enkele tips:

  • Als je een ICE trein boekt zit je comfortabeler dan in een gewone IC trein, maar daar betaal je vaak ook wel iets meer voor.
  • Boek op tijd, dan ben je vaak voor een enkele reis tussen de 20 en de 40 euro kwijt. Maar over het algemeen zul je last minute ook niet diep in de buidel hoeven tasten. Je kunt tot 6 maanden van te voren boeken.
  • Een gereserveerde zitplaats kost 4 euro. Als je moet overstappen kan het voorkomen dat je voor de nieuwe trein ook weer een zitplaats moet kopen, maar dat zit in de prijs inbegrepen als je daarvoor kiest bij het boeken.

Düsseldorf

Reistijd: ongeveer 1,5 a 2 uur vanaf Utrecht.

De dichtstbijzijnde bestemming is Düsseldorf. Zo zit je vanuit Utrecht net zo snel in Düsseldorf als in Groningen of Maastricht!

De Rheinturm, de radio- en televisietoren, tekent de skyline van de de stad. Je kunt de 240 meter hoge toren beklimmen voor een schitterend uitzicht over de (oude) binnenstad met haar vele oude gebouwen, kerken en monumenten. Ook is er bovenin een restaurant te vinden. Honger zul je sowieso niet krijgen, want Düsseldorf kent vele leuke restaurantjes en cafeetjes.

Zelf ken ik Düsseldorf het meest als een stad waar je goed kunt winkelen. Langs de Schadowstrasse en (het wat duurdere) Köningsallee kan menig shopaholic zijn of haar hart ophalen. Maar, met het oog op het milieu, koop je natuurlijk alleen iets als je het ook echt nodig hebt en als het duurzaam is geproduceerd!

Liefhebbers van moderne architectuur brengen een bezoek aan de Medienhafen. In dit gebied zijn een aantal zeer bijzondere gebouwen te vinden.

Kunstliefhebbers zullen ook niet teleurgesteld worden met een bezoek aan musea K20 en K21. In het K20 museum vindt je werken uit de 20e eeuw van onder andere Picasso en Mondriaan en het K21 huisvest voornamelijk hedendaags werk.

Keulen

Reistijd: ongeveer 2 a 3 uur vanaf Utrecht.

Keulen is niet alleen leuk vanwege de kerstmarkten! Ook buiten het kerstseizoen is er genoeg te doen.

Wat dacht je van de eeuwenoude Keulse Dom, het ultieme Keulse herkenningspunt voor velen. Met een schitterend uitzicht vanaf de torens bovendien. Bezoek het oude stadhuis, daterend uit de 15e eeuw. Wandel door de oude binnenstad – Altstadt. Ga winkelen aan de Neumarkt of in het Belgisches Viertel. Drink een biertje bij een van de stadsbrouwerijen en zoek het groen op van de Zoo of de Botanischer Garten.

Een bezoek aan Keulen is bovendien niet compleet zonder over de Hohenzollernbrücke te hebben gewandeld. En daar te hebben genoten van de prachtige skyline die vanaf de rechteroever van de Rijn te bewonderen is. Tip: maak deze wandeling ’s avonds als Keulen en de brug mooi verlicht zijn!

Aken

Duurzaam-reizen-Duitsland-België-trein-Aken

Reistijd: ongeveer 3 uurtjes vanaf Utrecht.

Aken is een klein stadje in het westen van Duitsland en ligt bijna tegen Limburg aan. Wandelend over de oude straatstenen waan ik me heel even heel ver terug in de tijd.

De natuurlijke bronnen zijn het meest bekend in Aken denk ik. De Elisenbrunnen in het centrum van de stad zouden een helende werking hebben als je het water drinkt. Maar…ik vul mijn flesje toch maar liever bij een gewone kraan, afgaande op de geur die het water uit de bron heeft!

De Akener Dom is werkelijk prachtig en het er tegenover gelegen stadhuis eveneens. Maar vergeet ook niet door de kleine straatjes te slenteren, bij een lekkere Duitse bakker naar binnen te gaan voor de lokale lekkernij en om een van de vele musea te bezoeken. Denk daarbij aan het Couvenmuseum, het Centre Charlemagne, de Schatkamer van de Dom of het krantenmuseum Internationales Zeitungsmuseum.

Ben je op zoek naar rust tijdens je reisje, wandel dan via de Ponttor het centrum uit naar het Lousberg Terrasse. Een hele mooie, groene wandeling naar boven. GoogleMaps zegt dat het een half uur duurt. Maar als je, net zoals ik, bekend staat om je geografische blindheid, hou dan rekening met een wandeling van ongeveer een uurtje! Eenmaal boven heb je een weids uitzicht en kun je uitrusten of gewoon lekker luieren in een van de hangmatten die er hangen.

Bremen

Patrick-König-Bremen-Duitsland-duurzaam-reizen-TravelGloss.eu
Bremen door Patrick König

Reistijd: tussen de 4 a 5 uur vanaf Utrecht.

De verste bestemming, maar ik heb al van meerdere mensen vernomen dat Bremen de reis meer dan waard is. Misschien heb je wel eens van het sprookje de Bremer Stadsmuzikanten van de gebroeders Grimm gehoord? Dat is in ieder geval waar ik Bremen van ken. Maar, ermee bekend of niet, ga zeker op zoek naar het leuke standbeeld wat ter ere van dit sprookje in de stad te vinden is.

Waan je je in Aken al in een andere tijd, in Bremen is dat zeker het geval! In de wijk Schnoor vind je het oudste gedeelte van de stad en hier krijg je een goede indruk van hoe de stad er in de Middeleeuwen uit heeft moeten zien. De moeite waard om hier eens uitgebreid doorheen te dwalen en de tijd te vergeten.

Ook in Bremen zijn het stadhuis en de Dom (de St. Petri Dom) het bezoeken en bewonderen waard. Alsmede de Kunsthalle, met werken van de 14e tot de 20e eeuw. En bezoek ook eens het natuurhistorische Übersee-museum.

Met de trein naar België

Treinkaartjes zijn te boeken via de website van NMBS of via NS International.

Enkele tips

  • Naar mijn weten kun je (net als in Nederland) voor de meeste verbindingen tussen Nederland en België geen zitplaats reserveren. In ieder geval als je de IC Brussel neemt. Dit is vaak de goedkoopste rit. Een voordeel van het niet kunnen reserveren van een stoel is dat je bij het boeken van een kaartje niet afhankelijk bent van een bepaald tijdstip.
  • Wil je meer comfort, een gegarandeerde zitplaats en vind je het niet erg om iets meer te betalen, kies dan voor Eurostar of Thalys.
  • Ook hier geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je reist. De NS Intercity naar onder andere Antwerpen en Brussel kun je 4 maanden van tevoren boeken en de overige treinen van NMBS 3 maanden van tevoren.

Brussel

Reistijd: ongeveer 2,5 uur vanaf Utrecht.

Zin om een weekend langs tweedehands, vintage en antieke spulletjes te struinen? Dan is Brussel de plek om heen te gaan! Bezoek de wijk Marolles en je zult urenlang zoet zijn tussen de winkeltjes, boetieks en de enorme vlooienmarkt op het Vossenplein. Ook op de Place du Grand Sablon vind je een fijne antiekmarkt. En de locals zullen je zeker op nog een aantal andere mooie plekjes kunnen wijzen!

Nog meer Brussel? Lees hier alle tips!

Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen op het prachtige Grote Marktplein. Welke kant je ook opkijkt, je zult een schitterend gebouw zien, gedetailleerd en glanzend van de goudverf. Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten is ook echt de moeite waard! Al is het maar om in de giftshop te snuffelen naar een van de vele notitieboekjes.

Honger gekregen? Een echte Brusselse wafel mag natuurlijk niet ontbreken dit weekend. Ga je voor een ‘lichte’ variant met enkel poedersuiker? Of gooi je hem helemaal vol met aardbeien, slagroom, M&M’s en marshmallows? Voor de hartige trek neem je een echt Belgisch frietje met mayo. Niet heel gezond, maar wel echt een heerlijke traktatie!

Bij het ronddwalen door deze stad moet je vooral goed om je heen kijken, er is veel straatkunst gewijd aan de vele Belgische striphelden. Dit begint al bij aankomst op het station, waar je onder een Smurfengallerij doorloopt. Andere figuren die je tegen kan komen zijn onder andere Lucky Luke, Asterix en Obelix en Kwik en Flupke. Het zijn er maar liefst 57, kun jij ze allemaal spotten? Om het je gemakkelijk te maken zijn de straatnamen en de wandelroute te vinden op de website van Brussel.

Gent

Héctor-Martínez-Gent-Belgie-duurzaam-reizen-TravelGloss.eu
Gent door Héctor-Martínez

Reistijd: ongeveer 2,5 a 3 uur vanaf Utrecht.

Hoewel Gent eigenlijk maar een heel klein stadje is, is er meer dan genoeg te zien en te doen. Het station is niet zo centraal gelegen, dus je zult nog ruim een half uur moeten wandelen vanaf Gent St. Pieters. Maar als je langs de rivier de Leie loopt, is dat geen straf! Ook kom je onderweg het stadsmuseum tegen, STAM.

De Leie stroomt door Gent heen, dus maak vooral een rondvaarttochtje over de grachten en kom gelijk de mooie geschiedenis van deze stad te weten. Aan de Graslei en de Korenlei zitten genoeg aanbieders, die qua prijs en duur van de vaart niet ver bij elkaar vandaan liggen.

De Korenmarkt, Sint-Niklaaskerk, Lakenhalle, Belfort van Gent en Sint Baafskathedraal zijn plaatsen die je nu alvast moet opslaan in je GoogleMaps. Want deze wil je, maar toegegeven kun je, niet missen bij een stadswandeling door Gent. Aan de andere kant van de Leie vind je het Prinsenhof, waar je heerlijk terug in de tijd kunt dwalen. Ook de moeite waard.

Nu je toch je GoogleMaps open hebt staan, markeer ook gelijk even de Werregarensteeg, beter bekend als het graffitistraatje van Gent. Superleuk! En erg Instagramwaardig bovendien.

Leuven

Reistijd: ongeveer 3 uur vanaf Utrecht.

Leuven is een van de gezelligste studentensteden van België. Het Gotische stadhuis is een van de bekendste in zijn soort en werkelijk prachtig om te aanschouwen. Dagelijks kun je in de middag meelopen met een gids en iedere derde zaterdag van de maand kun je eveneens de Raadskelders onder het stadhuis bezoeken.

Zeg je België, dan hoor je bier. Of ben ik de enige daarin? Op zaterdag en zondag kun je een bezoek brengen aan de brouwerij van Stella Artois. Komt dat even goed uit voor jouw weekendje weg. Proost! Ook op de Grote Markt kun je terecht voor een lekker pintje.

Ook in Leuven zit je als kunstliefhebber goed. Bezoek bijvoorbeeld het M-Museum voor klassieke en hedendaagse kunst. Het museum richt zich vooral op kunst uit Leuven en (Belgisch) Brabant van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Ook het gebouw zelf is een kunststuk op zich, waarbij historische panden en hedendaagse architectuur met elkaar geïntegreerd zijn.

Brugge

Libby-Penner-Brugge-Belgie-Duurzaamheid-reizen-TravelGloss.eu
Brugge door Libby Penner

Reistijd: ongeveer 3 a 3,5 uur uur vanaf Utrecht.

Brugge, het Venetië van het Noorden. Dit schattige stadje zit vol bruggen en grachten en het is dan ook hartstikke leuk om een tochtje met een boot te maken. Vanaf het water kun je echter maar zoveel zien. Voor een echte beleving van Brugge moet je door de straten en steegjes langs de grachten dwalen. De gehele historische binnenstad van Brugge staat namelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezoek bijvoorbeeld het Belfort, een Middeleeuwse toren die ieder uur een klokkenspel van 47 klokken laat horen. Als je het aandurft kun je de 366 treden van de toren beklimmen. Eenmaal boven zul je beloond worden met een schitterend uitzicht.

Brugge staat ook bekend om zijn jaarlijkse Heilige Bloedprocessie. Iedere Hemelvaartsdag staat tijdens deze immens drukbezochte processie het reliekschrijn van het Heilige Bloed centraal. Op andere dagen is deze te bezichtigen in de Basiliek van het Heilige Bloed. Mijn advies is om de stad te mijden met Hemelvaart.

Aan de Grote Markt ligt het museum Historium. Je maakt hier op een interactieve manier indrukwekkend kennis met het Brugge uit de Gouden Eeuw. Liefhebbers van surrealistische kunst kunnen hun hart ophalen in het Museum Salvador Dali. Ben je wat klassieker ingesteld , dan raad ik je aan om het Groeningemuseum voor schone kunsten te bezoeken.

En vergeet tijdens al deze stedentrips niet om zoveel mogelijk terrasjes, cafeetjes en restaurants te bezoeken. Want onze Ooster- en Zuiderburen houden, net als wij trouwens, ook wel van een lekker drankje, een lichte versnapering, een zoete snack of een bourgondisch avondmaal!

Lisanne globetrotter TravelGloss
Deze blogpost werd met passie geschreven door Lisanne! Bekijk haar reisavonturen op In case you’re wandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.