De bucketlist van reisagente Chantal TravelGloss

De bucketlist van reisagente Chantal

Het is weer tijd om een kijkje te nemen in de bucketlist van een wereldreiziger. Het leuke hieraan is dat je altijd weer nieuwe inspiratie krijgt om te reizen naar plekken die je misschien nog niet kende! Deze week lees je meer over de bucketlist van Chantal. Ze is zelfstandig reisagente met een oneindige lijst met bestemmingen die ze graag zou bezoeken.

De bucketlist van reisagente Chantal

“Ik ben Chantal Merkx – de Wit en kom uit Sint-Oedenrode, ik ben 27 jaar oud. Ik werk als zelfstandig reisagent bij Travelcounsellors. Ik organiseer alle reizen, van een weekendje weg in Nederland tot een rondreis Australië zeg ik wel eens ooit. Mijn werk is zo tof omdat ik iedere dag weer met andere bestemmingen bezig ben. Elke bestemming vergt een andere aanpak. De mensen waar mee ik werk zijn ook altijd blij, ik heb nooit een klant die chagrijnig is.”

1. Wat staat er op dit moment op jouw bucketlist?

“Mijn bucketlist is oneindig. Ik zou graag op expeditie cruise naar Antarctica gaan. Daarnaast staan bestemmingen als Australië, Fins Lapland, Nashville, Memphis, New Orleans, New York, Peru en Suriname op mijn lijstje.”

2. Als je slechts één bestemming uit zou mogen kiezen, waar zou je dan heen gaan en waarom?

“Ik zou dan kiezen voor een expeditie cruise Antarctica, omdat mij dit een super gave ervaring lijkt! Het is een heel ander soort cruise als alle anderen, je hebt bijvoorbeeld niet iedere dag een nieuwe bestemming. Je leert veel over de omgeving door biologen en bent een met de natuur. Ook lijkt het me ontzettend gaaf om alle dieren eens in het wild te zien in plaats van in de dierentuin.”

3. Welke dingen heb jij al van jouw bucketlist af kunnen strepen?

“Een bezoek aan Krakau en Auschwitz en Kiev in combinatie met Tsjernobyl.”

4. Als je een ding mag kiezen, wat is het dan wat alle globetrotters in jouw ogen een keer in hun leven zouden moeten doen?

“Ik zou iedereen aanraden om Krakau en Auschwitz te bezoeken. Krakau is een fantastische stad en wanneer je naar Auschwitz gaat leer je ook nog wat over de geschiedenis!”

5. Welke steden in Nederland hebben jouw hart gestolen en waarom?

“Maastricht, door de sfeer die in de stad hangt. Je kunt je hier makkelijk een paar dagen vermaken! Voor Leiden geld hetzelfde overigens. Leiden is een super leuke stad om te gaan shoppen! Met leuke kleine boetiekjes. Ook de mooie oude panden in het centrum zijn super leuk en mag je niet overslaan! De Burcht is een kleine klim, maar je hebt een super mooi uitzicht over de stad.
Mocht je nog een leuk avondje of middag je uit willen is de Soldaat van Oranje ook echt een aanrader!

Mijn tips voor Maastricht zijn:

  • Nu tegen de kerstperiode is de kerstmarkt op het Vrijthof echt top;
  • Ga mee met een boottocht over de Maas, dan vaar je tot aan het huis van Andre Rieu;
  • Wyck is een super leuk/gezellig gedeelte van de stad om in de middag te lunchen of een terrasje te pakken;
  • De boekenwinkel in de Dominicaanse Kerk is ook echt een aanrader, deze staat zelfs bekend als een van de mooiste boekhandels ter wereld!
  • In de avond kun je heerlijk eten op het Vrijthof, mocht je in juli gaan tijdens de concerten van Andre Rieu is het ook mogelijk om bij een van de restaurants een arrangement te reserveren.”

6. Heb jij nog tips voor andere globetrotters om fit en betaalbaar te reizen?

“Zorg altijd dat je boekt bij een goed reisbureau of zelfstandig reisagent, kijk wel of deze zijn aangesloten bij het ANVR of SGR!”

7. Op de foto ben je in Senegal. Wil je er wat over vertellen?

“Wauw! Wat een prachtige bestemming. Afgelopen maart heb ik Senegal voor de tweede keer mogen ontdekken. Na een zes uur durende vlucht met Transavia zijn we geland op de nieuwe luchthaven van Dakar. Na de paspoortcontrole en het wachten op de bagage werden we opgewacht door de reisleiding van Neckermann en zij gaf ons door waar de bus stond.

In ongeveer drie kwartier waren wij bij het hotel Royal Horizons Baobab, waar ik in oktober 2017 er nog iets meer dan 1.5 uur over deed om vanaf de luchthaven naar het hotel te komen. We konden meteen inchecken en werden door de bel boy naar de kamer gebracht. Toen we onze spullen hadden uitgepakt en een beetje gesetteld waren zijn we nog even gaan relaxen aan het zwembad.

In de avond genoten van het heerlijke uitgebreide diner. Daarna gauw ons bed opgezocht want we hadden er al redelijk wat uurtjes opzitten. In de ochtend was om 10.00 uur de bijeenkomst van de reisleiding met een kleine uitleg over de bestemming en de excursies. We hadden gelijk maar een aantal excursies geboekt, zodat we daar niet meer over na hoefde te denken. Verder de gehele dag lekker genoten van de zon aan het zwembad en de zee.

Op zaterdag zijn we in de ochtend naar de vismarkt van Mbour geweest. Na dat we met de bus waren aangekomen bij de vismarkt werden we verdeeld in twee groepen, de Franstalige in de ene groep en de Engelstalige in de andere groep.

Lokale gids

Onze lokale gids kwam uit de wijk waar dat de vismarkt word gehouden. Wat vooral opviel was hoe verder je naar achter liep op de markt hou ouder de vis was, dit kon je ook heel goed merken aan de geur. Helemaal achterin is de markthal waar de beste vis wordt verkocht voor de export aan Europa en de hotels. Nadat we hier nog een korte rondleiding kregen zijn we naar een klein marktje gegaan waar de lokale mensen hun kleding kopen.

Op zondag zijn we naar Joal Fadiouth gegaan. Joal Fadiouth bestaat uit twee delen, Joal is een dorpje op het vasteland, Fadiouth een eiland dat eigenlijk bestaat bij de gratie van schelpen. De bewoners leven van de vangst van schelpdieren. De diertjes drogen ze op de daken van hun huizen, de schelpen gooien ze op de grond. Een metersdikke laag ligt er inmiddels op het eiland. Zonder die schelpen zou Fadiouth al lang onder zeeniveau liggen. Hier hebben we de kerkdienst bijgewoond.

Het grootste gedeelte van de mensen op het eiland is christelijk. De overige bevolking is moslim, dit loopt op het eiland prima door elkaar heen zonder dat je er op wordt aangekeken. Nadat we een rondleiding op het eiland hadden gehad zijn we via de brug naar de grote begraafplaats gegaan. Hier zie je ook de christenen en de moslims op dezelfde begraafplaats liggen maar wel totaal gescheiden. Er is een denkbeeldige lijn getrokken tussen de twee geloven.

Het Bandia Natuurreservaat en het roze meer

Op maandag zijn we naar Bandia Natuurreservaat en het Roze meer geweest. Deze excursie heb ik in oktober ook gedaan, helaas hebben we toen niet alle dieren kunnen zien. Nu was het echt iets minder groen, omdat het super droog is in Senegal in maart. Hierdoor heb ik nu wel de Neushoorn kunnen zien, die ik in oktober gemist had.

Na de fantastische safari zijn we naar het roze meer gegaan. Na ongeveer 1.5 uur rijden kwamen we aan bij het roze meer. Hier zagen we hoe de dames het zout uit het meer halen. De dames die dit werk doen moeten om de dag rust houden en na 1 maand in het meer gewerkt te hebben mogen zij een maand niet werken in het meer. Dit omdat het zo slecht is voor je huid als je dit te lang doet.

Na dit te hebben gezien zijn we gaan lunchen. Na een heerlijke typische Senegaleese lunch zijn we met een oude Dakartruck het laatste stukje van de Dakar gaan rijden zoals hij was tot 2004. Vroeger was daar altijd de Finish. Heerlijk door de duinen naar een prachtig stukje zee, terug naar waar we hadden geluncht om vanuit daar naar het stukje strand te gaan waar dat je het Rozemeer in kunt. Hier hebben we ongeveer 10 minuten heerlijk gedobberd. En om al het zout en de geur van het water van ons af te spoelen hebben we een Senegaleese douche gekregen (wat ijskoud water uit een emmer werd door over ons heen gegooid.

Dinsdag hebben we een dag heerlijk doorgebracht aan het zwembad en de zee. Ik heb een poging gewaagd om het water in te gaan, maar dit was ontzettend koud. Doordat Senegal aan de Atlantische Oceaan ligt wordt deze ook nooit heel warm.

Geld inzamelen voor de lokale bevolking

Op woensdag zijn we naar de Brousse geweest. Onderweg hebben we geld ingezameld om etenswaren te kunnen kopen voor de mensen uit de omgeving van de Brousse. Bij een lokaal winkeltje zijn we gestopt en hebben we de inkopen gedaan. Hier hadden we voor de vele kinderen die om ons heen stonden en die kwamen knuffelen een zak met lolly’s gekocht. Nadat we deze hadden uitgedeeld zijn we doorgereden naar een schooltje.

In het lokaal aangekomen werden we verzocht om langs de kinderen te gaan zitten, de kinderen vonden dit ontzettend leuk en interessant (vooral die blanke huiden). Ze hebben voor ons vader Jacob gezongen. De kinderen moesten hier ontzettend om lachen. Ik had vanuit Nederland ontzettend veel pennen bij en een aantal schriftjes. De pennen hebben we uitgedeeld aan de kinderen en de schriftjes aan de leraar gegeven, deze worden dan weer uitgedeeld als hun schriftje waar ze in bezig zijn vol is. Ook hebben we brood en koekjes uitgedeeld.

Dansen met de burgemeester

Nadat we bij de school zijn vertrokken zijn we naar een dorpje gegaan waar wij het echte Senegaleese leven hebben gezien. Zij leven in kleine hutjes gemaakt van klei en riet. Hier werden we welkom geheten door de burgemeester. Deze deed een klein woordje in zijn dorpstaal om ons te bedanken voor al het meegebrachte eten. Daarna werden we uitgenodigd om te kijken in hun huisjes en in de keuken. De dames die mee waren werden voorzien van een mooie doek op hun hoofd en werden we allemaal uitgenodigd om mee te dansen. De burgemeester deed het voor en wij mochten het na doen tot grote hilariteit. Na het dansen was het weer tijd om terug te gaan naar het hotel.

Helaas was het al weer veel te snel donderdag en moesten we weer terug naar huis. Bij aankomst op de luchthaven bleek dat wij de enige vertrekkende vlucht waren. Dus was het lekker rustig op de luchthaven. Na een tussenlanding op Sal/Kaapverdië waar we het vliegtuig moesten verlaten, omdat ze gingen schoonmaken en tanken zijn we vanuit Sal weer in zes uurtjes naar Amsterdam gevlogen. Mocht je een keer iets anders willen zien dan anders dan is Senegal perfect!

Volg ook de avonturen van Chantal op Instagram, Facebook en website

Lijkt het jou, net als Chantal, ook leuk om te vertellen over wat er op jouw bucketlist staat? Stuur dan een mailtje naar info@travelgloss.eu en we nemen contact met jou op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.