Daniel Trapman Fotografie - Bucketlist Middelburg

Credits: Daniel Trapman Fotografie

Binnenlandse bucketlist: toffe wandelroutes door Middelburg

Als je nog nooit in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg bent geweest, raad ik je aan om deze heel snel bovenaan je binnenlandse bucketlist te zetten. Of je nu een weekendje naar Zeeland gaat of er slechts een dagje op uit trekt, je zult versteld staan van de schoonheid van deze stad. Het oude stadscentrum is heerlijk overzichtelijk en alles is goed te voet te doen. Vandaar ook dat ik (als ex-local) deze mooie stadswandeling met je deel. Ik neem je mee langs de mooiste historische plekken en nodig je uit om een aantal van mijn favoriete restaurants en cafés te bezoeken. Ben je klaar om de stad te voet te gaan verkennen?

Eerst een paar feitjes over Middelburg

Middelburg is in de 9e eeuw ontstaat toen er bescherming geboden moest worden aan plunderende Vikingen. Op het toenmalige eiland Walcheren werd een burcht gebouwd om de Noorderlingen tegen te houden. De burcht was de middelste burcht op Walcheren en hier heeft Middelburg dan ook haar naam aan te danken.

In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten, een feit dat vorig jaar nog groots gevierd is in de stad. Een aantal eeuwen later, ten tijde van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie) was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste handelsstad van de Republiek der Nederlanden.

Middelburg vanaf de 17e eeuw

Veel straatnamen doen nog aan deze tijden herinneren en ook de namen van de vele monumentale panden in de binnenstad zijn nog afkomstig uit de VOC-tijd. Kijk dus af en toe ook eens omhoog tijdens de wandeling. Het was echter niet alleen maar weelde en voorspoed die de geschiedenis van Middelburg kleurt, de stad speelde namelijk in de 17e en 18e eeuw ook een grote rol in de slavenhandel.

De 5e monumentenstad van Nederland!

In 1940 werd de binnenstad van Middelburg door Franse artillerie beschoten en brandde geheel uit. Doordat het overgrote deel van de bevolking al was geëvacueerd bleef het aantal doden beperkt. De herstelwerkzaamheden aan de historische gebouwen van de binnenstad begonnen al tijdens de oorlog. In 1944 sloeg het noodlot echter nogmaals toe. Dit keer werd het gebied buiten de binnenstad getroffen, toen de geallieerden delen van Walcheren onder water zetten in een poging om de Duitsers terug te dringen.

Omdat de oude binnenstad wat hoger ligt, werd deze gespaard. Een maand later, in november 1944 werd de binnenstad wederom zwaar getroffen door jachtbommenwerpers van de geallieerden. Dit leidde echter wel tot de bevrijding van de stad op 6 november 1944.

Ondanks de verwoestingen tijdens de oorlog en de sloop van vele oude en monumentale panden in 1950 en 1960, is Middelburg met ruim 1100 monumentale panden en gebouwen de 5e monumentenstad van Nederland. In sommige straatjes lijkt het hierdoor net alsof je even terug bent gestapt in de tijd!

Wandelen door Middelburg

Ik heb de wandeling in twee delen opgeknipt, omdat je hiermee twee delen van de stad kunt bezichtigen. Je kunt er dus ook voor kiezen om maar één  deel te doen. Het eerste gedeelte duurt (zonder pauzes en foto-momentjes) ongeveer een half uur (2,7 kilometer) en het tweede gedeelte duurt nog geen 20 minuten (1,5 kilometer).

Na deel 1 kun je het Zeeuws Museum bezoeken en de Lange Jan beklimmen. En na deel 2 kun je een mooie tocht maken met de rondvaartboot.

We beginnen onze wandeling bij het Centraal Station van Middelburg. Ik wil niet als een TomTom klinken en dus ik laat de gedetailleerde routebeschrijving hier achterwege. In plaats daarvan zal ik de hoogtepunten en belangrijkste straatnamen benoemen (dikgedrukt) zodat je deze zelf in je Google Maps kunt invoeren. Bovenaan deze pagina vind je een Map met alle locaties!

Wandeling deel 1 

Zoals gezegd, is het startpunt het Centraal Station (A). Steek de brug over om richting de Korendijk (B) te gaan. Aan deze straat, alsmede de aan de overzijde van het water gelegen Londense kaai staan prachtige oude pakhuizen.

Afbeelding Korendijk/Londensekaai met Lange Jan Middelburg
Korendijk/Londensekaai met Lange Jan in Middelburg

Als je de Korendijk afloopt kom je net voor de Bellinkbrug een oude toegangspoort tegen die naar de Nieuwepoortstraat en het Balkengat (C) leidt. Bij het Balkengat werden vroeger de VOC schepen gebouwd.

Poort Nieuwepoortstraat in Middelburg
Credits: Daniel Trapman Fotografie – Poort Nieuwepoortstraat in Middelburg

Je verlaat het Balkengat en gaat via de Kinderdijk terug naar de Bellinkbrug. Aan de overkant van het water ga je via een klein steegje naar de Kuiperspoort (D).

Kuiperspoort Middelburg
Credits: DNA Beeldbank – Kuiperspoort Middelburg met lachende bloempot

Als ik hier loop heb ik altijd het gevoel alsof ik honderden jaren terug in de tijd stap, zo pittoresk! De volgende stop is het Damplein (E) (Google kent dit alleen als Dam). Via dit plein loop je verder richting de Oostkerk (F).

Oostkerk in Middelburg
Oostkerk in Middelburg

Puur genieten

Vervolgens via de Ganzengang naar het Veerse Bolwerk (G) te gaan voor een klein stukje natuur binnen de toch al groene stad.

Veerse Bolwerk in Middelburg
Veerse Bolwerk in Middelburg

Loop lekker langs de singel en geniet van de omgeving. Het Veerse Bolwerk loopt door naar het Noordbolwerk, wat weer doorloopt naar het Seisbolwerk dus als je lekker langs het water wil blijven slenteren ben je nog lang niet klaar! Maar voor deze route verlaat je het Veerse Bolwerk om richting de Koepoort (H) en het Molenwater Park(I) te gaan.

 Koepoort in Middelburg
Koepoort in Middelburg

De volgende, en voor dit deel van de route de laatste, historische bezienswaardigheden die je op dit pad gaat zien, bereik je via de Bleek en de Balans. Namelijk het Abdijcomplex (J) met het Zeeuws Museum en de Lange Jan. Zowel het Zeeuws Museum als de Lange Jan zijn een bezoekje van binnen zeker waard. De Lange Jan heeft 207 treden, maar als je het uitzicht ziet, ben je dat zo weer vergeten!

Wandeling deel 2

Het tweede deel begint Onder den Toren (A).

Daniel Trapman Fotografie
Credits: Daniel Trapman Fotografie

Via de Koorkerkstraat kom je in de hoofd winkelstraat terecht, de Lange Delft (B). Deze winkelstraat met voornamelijk de geijkte winkelketens kent een aantal superschattige zijstraatjes, waaronder de Herenstraat (C) en de Sint Janstraat (E).

Ga via de Turfkaai (D) om een mooi rondje te maken door deze twee straatjes met aparte en bijzondere winkeltjes. In de Sint Janstraat raad ik je aan om een lekkere koffie of lunch te nuttigen bij St. John.

Dit lunchcafé is een begrip in Middelburg, en bij mij voornamelijk bekend om de heerlijke en super gevarieerde tosti’s en hun verkoelende yoghurtijs milkshakes!

Met een vol buikje loop je weer terug naar de Lange Delft (F) waar je aan het einde op de Markt (G) van Middelburg uitkomt, waar het imposante, Gotische stadhuis te bewonderen is.

Stadhuis in Middelburg
Stadhuis in Middelburg

Vervolg deel 2

Het gebouw is niet meer in gebruik als stadhuis, wel kun je er nog trouwen (oehlala, wat een locatie!). Ook is er een kunstgalerij gevestigd, De Vleeshal genaamd. Links (mmh, toch een richtingsaanwijzing niet kunnen vermijden…) naast het stadhuis ga je het steegje in om zo bij de Volkssterrenwacht te komen die gevestigd zit aan het Helm (H).

Een enig pleintje verborgen achter het Stadhuis. Je loopt weer terug naar de Markt. Daar zou je nog een pauzedrankje kunnen drinken op een van de vele terrasjes of binnen in de cafés en restaurants die dit plein rijk is!

Via de Langeviele (I), wederom een leuke winkelstraat, ga je richting de Kloveniersdoelen, gevestigd aan een straat die Achter de Houttuinen (J) heet. Daar vind je ook de aanlegsteiger van de rondvaartboot. Want een bezoek is natuurlijk niet compleet zonder ook vanaf het water kennis te hebben gemaakt met de Zeeuwse hoofdstad.

Uitzicht vanaf Spijkerbrug in Middelburg
Credits: Daniel Trapman Fotografie – uitzicht vanaf Spijkerbrug in Middelburg

Ontdek Middelburg op jouw manier

De bezienswaardigheden die ik hierboven heb aangegeven zijn mijn persoonlijke favorieten en het spreekt voor zich dat ik daarom vind dat je deze niet mag missen bij een bezoekje aan Middelburg. Deze route zelf is meer een suggestie. Want eigenlijk maakt het natuurlijk helemaal niet uit of je deze route op de voet volgt of niet, je zult merken dat je onderweg genoeg afgeleid wordt door andere mooie (zij)straatjes die ook het bewandelen waard zijn. Ik zou zeggen: sla dus gerust linksaf waar de planner rechts zegt! Zo hou je de route door Middelburg verrassend voor jezelf en kom je misschien zelfs op plekjes die ik nog niet eens ken!

Rest mij alleen nog om een aantal van mijn favoriete restaurants en cafés te noemen, zodat je niet met een hongerig gevoel weer terug de trein in moet stappen! Bekijk alle hotspots én de wandelroutes in de Google Map (hier bovenaan op de pagina).

Lisanne globetrotter TravelGlossDeze blogpost werd met passie geschreven door Lisanne! Bekijk haar reisavonturen op In case you’re wandering.

3 thoughts on “Binnenlandse bucketlist: toffe wandelroutes door Middelburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.