De bucketlist van Jana

Credits: Jana Provoost

De bucketlist van wereldreizigster Jana

Er is een nieuwe rubriek op TravelGloss waar we heel trots op zijn. Elke twee weken geeft een globetrotter een kijkje in zijn of haar bucketlist. We hopen jou hierdoor te kunnen inspireren om te reizen naar mooie bestemmingen. In Nederland en ver daarbuiten. Deze week krijg je een kijkje in wat het reizigershart van Jana sneller laat kloppen.

Let’s meet Jana and her bucketlist

Jana is 25 zomers jong en komt net als Guillome (lees ook zijn bucketlist) uit Brugge. Als Bruggeling is Jana ‘fier’ op haar mooie stad. Ze geeft er zelfs urban legends-tours! Ze vertelt dat Brugge rijk is aan geschiedenis en legendes en ze is dol op verhalen vertellen. Jana werkt als leerkracht Godsdienst en Kunst in het buitengewoon onderwijs, maar met een grote reis op de agenda heeft ze vrij genomen en vult ze momenteel haar dagen met vrijwilligerswerk.

1. Wat staat er op dit moment op jouw bucketlist?

Heb je even? Die is ontzettend lang! Haha. Zuidoost Azië trekt me enorm aan; Cambodja, Vietnam, Laos.. Het lijkt me daar fantastisch, vanwege de cultuur, de natuur en gastvrijheid. Dit zijn dingen die ik met mijn eigen ogen zou willen zien en beleven.

Verder staat ook een eilandbestemming, zoals Bali of Fiji ook op mijn lijstje, gewoon omdat het er zo paradijselijk is… Lekker lui op het strand genieten van de zon en een cocktail in de hand. De dag erna de jungle in of duiken in en rond een scheepswrak…

Ik heb een tante die in Mexico City woont, dus mijn hele leven lang hoor ik al verhalen van familieleden die er al op bezoek zijn geweest. Mexico lijkt me een land met veel cultuur en nog veel moois om te ontdekken.

Tot slot staat ook Afrika op mijn bucketlist En dan vooral een classic safari en overnachten in een hut. Ik zou er ook vrijwilligerswerk willen doen. Mijn bucketlist bestaat vooral uit activiteiten eigenlijk, die meestal gekoppeld zijn aan landen of continenten. Zwemmen met schildpadden in Bali, rondtouren met een bus of campervan in Nieuw-Zeeland, een huwelijksreis in Frans Polynesië, bungeejumpen in Australië, lesgeven in Vietnam. Ik kan nog wel even doorgaan ;)!

2. Als je slechts één bestemming uit zou mogen kiezen, waar zou je dan heen gaan en waarom?

Cambodja! Het laatste halfjaar heb ik in mijn uppie een rondreis voorbereid en van alle landen kijk ik het meeste uit naar Cambodja. De foto’s zijn magisch en de verhalen legendarisch. Siem Reap is een plek waar ik al heel lang van droom. Cambodja is ontzettend veelzijdig: de prachtige natuur, het UNESCO-erfgoed, de (recente) oorlogsgeschiedenis, de bijzondere dieren en een gastvrije cultuur. Ja, ik zou zeker kiezen voor Cambodja!

3. Welke dingen heb jij al van jouw bucketlist af kunnen strepen?

Een spontane reis zonder doel. Deze zomer ben ik onverwachts, voor het eerst in mijn leven, gaan liften. Het was fantastisch! De ontmoetingen onderweg, de verhalen, het vertrouwen en de gastvrijheid. Ik zit bij een gelovige, christelijke beweging: de Sint-Michielsbeweging en plots stonden we voor de kathedraal van de Mont-Saint-Michel. Geweldig toch!

Ik ben ook dol op de Eiffeltoren! Daarnaast bezochten we ook Versailles en Parijs toen we terugkeerden naar huis. Daarnaast heb ik ook het bijzondere Rome en Vaticaanstad kunnen schrappen van mijn lijstje. Als leerkracht Godsdienst en Kunst is Rome een snoepwinkel voor mij! De architectuur, de streetart, de schilderijen overal en de rijke geschiedenis. Ik smulde ervan!

Lees ook de bucketlist van globetrotters Juul en Britte!

De bucketlist van Jana
Credits: Jana Provoost

4. Als je een ding mag kiezen, wat is het dan wat alle globetrotters in jouw ogen een keer in hun leven zouden moeten doen?

Een stukje liften, waar dan ook ter wereld! Het heeft mij echt aangenaam verrast en ik blik er met zoveel positieve gevoelens op terug! In zekere zin leg je voor eventjes jouw tijd in de handen van een ander. Zelf besloot ik er ook een challenge aan toe te voegen door zo weinig mogelijk geld mee te nemen, zodat ik voor alles in zou zijn. Het verbaasde me te zien dat mensen vandaag de dag nog zo vrijgevig zijn. Ik heb elke avond een slaapplek gehad, maar ook telkens een fijne autorit en heb de lekkerste maaltijden gegeten. Een lekkere maaltijd met fijn gezelschap en prachtige verhalen in ruil voor de afwas? Deal!

5. Welke steden in Nederland hebben jouw hart gestolen en waarom?

Amsterdam en Utrecht! For sure! In Amsterdam bleef ik een weekje en dat zorgde ervoor dat ik helemaal ondergedompeld werd in de sfeer. Hoewel het een grootstad is, is iedereen er behoorlijk relaxt. Er is ook heel veel te zien en te doen, gaande van Ons Lieve Heer op Solder (museum), tot het supermoderne NEMO.

Amsterdam heeft oud en nieuw mooi gecombineerd door de hele stad. Als Bruggeling kan ik zeggen dat ik weet hoe de Amsterdammers zich soms voelen tegenover toeristen, haha. Dus toen ik bijna overhoop werd gereden door een bende fietsers, met veel geroep en gerinkel, schreeuwde ik een tiental keer ‘sorry, mijn fout!’. Utrecht is ook heel charmant, ik deed er een withlocals-tour en was meteen helemaal verliefd! Heel cultuurrijk en schattig, de Dom en het Domplein was mijn favoriete plekje daar.

6. Heb je nog tips voor andere globetrotters om fit en betaalbaar te reizen?

Routine is belangrijk wat fit reizen betreft. Het is iets wat ik zelf ook zal toepassen tijdens mijn wereldreis. Op een redelijk uur opstaan, regelmatig sporten (zie je ook eens wat anders dan de meeste reizigers!) en genieten van de lokale keuken in plaats van de verwesterde versies.

Betaalbaar reizen is mogelijk, dat heb ik nu echt al ondervonden. Zelf kun je veel regelen. Al kost het misschien meer tijd. Tegelijkertijd moet je je er ook wel bewust van zijn dat je bij sommige organisaties of bureaus ook een mooie deal zou kunnen scoren. Het is dus het beste om een combinatie te maken. Regel veel zelf, maar durf af en toe ook wel eens wat uit handen te geven. Het is een kwestie van vergelijken en durven spreken over het kostenplaatje.

Als je gaat liften dan zijn mijn tips om als vrouw niet alleen te liften. Een gemengd duo wordt het vaakst meegenomen. Wees gewoon voorzichtig als vrouw, pas je aan en zorg dat je niet (lang) alleen bent. Als we langer moesten wachten, maakten we er een spelletje van of begonnen we luidkeels te zingen. Toeval of niet, we werden kort na de start hiervan altijd meegenomen.

Lijkt het jou net als Jana ook tof om wat te vertellen over wat er op jouw bucketlist staat? Stuur dan een mailtje naar info@travelgloss.eu en we nemen contact met jou op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.